Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprez ulagača na azijskim burzama, euro stabilan

Osim europske dužničke krize, ulagače zabrinjava i usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

„Dok u SAD-u i Europi još traju blagdani, tržištu nedostaje poticaja, pa ulagači samo prilagođavaju svoje pozicije na kraju godine. No, početkom iduće godine europski dužnički problemi ponovno će izbiti na površinu. Tada će u fokusu ponovno biti prinosi na talijanske i španjolske obveznice, a ako dosegnu neodržive razine, dionice će se ponovno naći pod pritiskom“

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, uz mršav obujam, jer ulagači s oprezom očekuju početak trgovanja na Wall Streetu nakon produženog vikenda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,4 posto.

U Hong Kongu i Australiji danas se zbog blagdana ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto. U odnosu na početak godine, taj je indeks trenutačno u minusu oko 17 posto.

„Dok u SAD-u i Europi još traju blagdani, tržištu nedostaje poticaja, pa ulagači samo prilagođavaju svoje pozicije na kraju godine. No, početkom iduće godine europski dužnički problemi ponovno će izbiti na površinu. Tada će u fokusu ponovno biti prinosi na talijanske i španjolske obveznice, a ako dosegnu neodržive razine, dionice će se ponovno naći pod pritiskom“, kaže Hirokazu Yuihama, strateg u tvrtki Daiwa Capital Markets.

Osim europske dužničke krize, ulagače zabrinjava i usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Zapisnik s posljednje sjednice Bank of Japan pokazuje da se čelnici središnje banke plaše da će nestabilnost svjetskih financijskih tržišta negativno utjecati na rast japanskog gospodarstva. Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Tečaj eura jutros je porastao s jučerašnjih 1,3060 na 1,3070 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura kreće se na jučerašnjim razinama od oko 101,80 jena. Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je, pak, sa 77,97 na 77,87 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msci, azijske burze, nikkei