Zagreb

PLAN ZA SPAS: Bernardićev kontroverzni plan za spas Zagrebačkog holdinga

Spanja starih i formiranje novih podružnica uz kontraverzni plan podjele dobiti

Piše: PolitikaPlus /Večernji list

Prema prijedlogu Davora Bernardića, šefa zagrebačkog SDP-a, predsjednika skupštine Holdinga i budućeg predsjednika Gradske skupštine, osim kratkoročnog akcijskog plana za smanjenje troškova unutar 18 podružnica, četiriju trgovačkih društava i Gradskim ljekarnama koje ove godine imaju minus veći od pola milijarde kuna, predviđa se i dugoročni plan po kojem bi megatvrtka s 13 tisuća zaposlenih uspjela opstati barem još neko vrijeme.

 

Zadatak novo osnovanog EU DESK-a bio bi izrada lokalnih i regionalnih projekata u sklopu Europske unije. Formirao bi se stručni tim pod izravnim nadzorom uprave, koji bi pokušao povući što više sredstava strukturnih fondova i drugih fondova Europske unije.

No, taj plan donosi više kontroverznih prijedloga. Primjerice, planira se formiranjem tvrtke "Agencija za upravljanje kadrovima d.o.o." koja bi između podružnica izmjenjivala Holdingovu radnu snagu, a po principu radničke participacije svoju bi dobit dijelila sa zaposlenicima pola-pola.


U "Prijedlogu za unapređenje poslovanja Zagrebačkog holdinga", koji potpisuje Bernardić, traži se i spajanje podružnica Čistoće i Zrinjevca koji bi zajedno s odlagalištima smeća činili tvrtku Zeleni Zagreb d.o.o.


Tako bi se, smatra Bernardić, kojega podržava i Nadzorni odbor, kvalitetnije gospodarilo otpadom i smanjilo količinu smeća na deponijama. Njegove ambicije idu još i dalje. Traži osnivanje tvrtke Tehnološki park d.o.o. koja bi prazan prostor Velesajma ponudila tvrtkama specijaliziranim za razvoj novih tehnologija.

 

Usporedo s time išao bi i projekt ZG ventures d.o.o. koji bi funkcionirao po modelu "venture capital" investicija, odnosno investiranja u tvrtke i poslove visokog rizika, preuzimajući u njima udjele.

 


Nadzorni odbor smatra da je potrebno osnivanje energetske tvrtke Energo Zagreb d.o.o., koja bi se bavila distribucijom plina i struje, a po mogućnosti i toplinske energije te investiranjem u elektrane na Savi, geotermalne elektrane, spalionice. Izravnom kupnjom struje na tržištu, smatraju, mogli bi uštedjeti više od 10 posto.

 


Zadatak novo osnovanog EU DESK-a bio bi izrada lokalnih i regionalnih projekata u sklopu Europske unije. Formirao bi se stručni tim pod izravnim nadzorom uprave, koji bi pokušao povući što više sredstava strukturnih fondova i drugih fondova Europske unije.


Prema prijedlogu Davora Bernardića, uskoro bi se trebao formirati i sektor za upravljanje nekretninama koji bi bio pod ingerencijom uprave Holdinga. Obuhvatilo bi se podružnice GSKG, Stanogradnju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zrinjevac, EU DESK, davor bernardić, zagrebački holding, čistoća