Zagreb

MILAN BANDIĆ: 'Možda ćemo morati smanjiti plaće, svi moraju u Prokrustov krevet!'

"Nema nam druge. Treba uozbiljiti stvar i trošiti koliko ima novca"

Piše: PolitikaPlus

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je najavio mogućnost korekcije plaća u gradskoj upravi ukoliko se proračunski prihodi za 2012. ne budu ostvarivali prema očekivanjima.

"Ako se pokaže da se proračun slabije puni, uslijedit će ozbiljni i nepopularni razgovori sa sindikatima oko plaća. Nema nam druge. Treba uozbiljiti stvar i trošiti koliko ima novca"

"Iz mjeseca u mjesec pratit ćemo izvršenje proračuna i nećemo moći izdvojiti ni kune ni lipe više od onoga što prihodujemo", kazao je Bandić na konferenciji za novinare o Adventu u Zagrebu u Gradskoj upravi. Bandić je podsjetio da je proračun za 2012. manji 130 milijuna kuna nego ovogodišnji, poručivši da će se svi morati "staviti u Prokrustov krevet".

"Ako se pokaže da se proračun slabije puni, uslijedit će ozbiljni i nepopularni razgovori sa sindikatima oko plaća. Nema nam druge. Treba uozbiljiti stvar i trošiti koliko ima novca", naveo je Bandić i dodao da će se, bude li potrebno, morati uskladiti sve plaće, troškovi i kolektivni ugovor zaposlenika u gradskoj upravi jer, dodao je, u krizno i recesijsko vrijeme svi moraju biti odgovorni.

Na pitanje novinara hoće li biti smanjenja plaća u Zagrebačkom holdingu, Bandić je naveo kako to pitanje treba postaviti skupštini i nadzornom odboru Holdinga koji su odgovorni za poslovanje i nadziru njegov rad. Dodao je da još nije dobio prijedlog iz Holdinga o povećanju komunalnih usluga pa se o tome ne može ni očitovati.

Gradonačelnik je rekao i da u 2012. očekuje bolju suradnju sa zagrebačkom Gradskom skupštinom. To će moći provjeriti već na prvoj skupštinskoj sjednici u slijedećoj godini na koju će, kako je najavio, uputiti između 15 i 20 projekata i tražiti koncenzus oko toga.

"Proračun za 2012. je zbroj želja i planova, no moramo ga popuniti, a to ovisi o kvaliteti projekata, ali i dobroj suradnji Gradske skupštine i Gradske uprave", zaključio je Bandić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, ZAGREBAČKI HOLDING, MILAN BANDIĆ