Zdravlje

ISTRAŽIVANJE: Crveno meso s roštilja povećava izglede za rak bubrega

Veći unos kemikalija koje postoje u mesu sa žara ili roštilja također je povezan s povišenim rizikom od ove bolesti.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Osobe koje jedu puno crvenog mesa mogle bi imati veći rizik od pojave nekih vrsta raka bubrega, pokazalo je američko istraživanje provedeno na velikom broju odraslih osoba.

Istraživači su, proučavajući podatke pola milijuna Amerikanaca starijih od 50 godina, utvrdili da osobe koje jedu najviše crvenog mesa imaju 19 posto veće izglede za pojavu raka bubrega od onih koje su jele malo crvenog mesa. Veći unos kemikalija koje postoje u mesu sa žara ili roštilja također je povezan s povišenim rizikom od ove bolesti, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu American Journal od Clinical Nutrition.

"Naši nalazi potvrđuju prehrambene preporuke za prevenciju raka koje je izdalo Američko društvo za borbu protiv raka - ograničite unos crvenog ili prerađenog mesa i pripremajte meso pečenjem ili kuhanjem", kaže znanstvenica Carrie Daniel s Američkog nacionalnog instituta za rak.

Istreživanjem je utvrđeno da se u ukupnom broju rak bubrega pojavio kod oko 1.800 osoba.

Prosječno su muškarci konzumirali od 57 do 85 grama crvenog mesa dnevno, a žene otprilike polovicu te količine. Uočeno je da osobe koje su dnevno prosječno jele 110 grama crvenog mesa imale 19 posto veći rizik od pojave raka bubrega od onih koji su jeli manje od 30 grama dnevno.

"Crveno meso važan je izvor željeza i proteina", upozoravaju liječnici koji dodaju da je prehrana s ograničenom količinom crvenog mesa - dobra ideja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

meso, prehrana, crveno meso, rak bubrega