Mojbiz

POREZI: Mađarska u 2012. ulazi s PDV-om od 27 posto, najvišim u EU

Smanjena stopa na osnovne prehrambene namirnice od 18 posto ostaje na snazi, kao i stopa od pet posto na knjige i novine.

FOTO: Viktor Orban
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Povećanje PDV-a u Mađarskoj s 25 na 27 posto, što je najviša stopa u Europskoj uniji, stupilo je na snagu 1. siječnja, po odluci premijera Viktora Orbana kojom bi se trebale začepiti rupe u javnim financijama.

Zbog pada vrijednosti forinte prema euru u zadnja tri mjeseca većem od 20 posto i padu prinosa na državne obveznice blizu 10 posto, Orban je morao pozvati u pomoć MMF, čemu se ranije odupirao.

Smanjena stopa na osnovne prehrambene namirnice od 18 posto ostaje na snazi, kao i stopa od pet posto na knjige i novine.

Povećanje PDV-a potvrdila je Europska komisija. Ta mjera koja se pridružuje cijelom nizu poreza uvedenih ili povećanih u 2011. "potaknut će znatan porast inflacije" do pet posto u 2012., ocijenila je mađarska središnja banka (MNB) u zadnjem izvješću o kretanju inflacije objavljenom sredinom prosinca.

Viktor Orban, koji se našao pred teškom financijskom krizom pošto su dvije financijske agencije Moody's i Standard&Poors snizile ocjenu mađarske dugoročne zaduženosti do "spekulativne" razine, želi po svaku cijenu ispuniti ambicioznu zadaću o javnom deficitu u 2012. od 2,5 posto BDP-a, odnosno ispod gornje granica utvrđene Ugovorom iz Maastrichta.

Zbog pada vrijednosti forinte prema euru u zadnja tri mjeseca većem od 20 posto i padu prinosa na državne obveznice blizu 10 posto, Orban je morao pozvati u pomoć Međunarodni monetarni fond (MMF), čemu se ranije odupirao. Zatražio je zajam od 15 do 20 milijarda eura, ali su MMF i EU prekinuli pregovore zbog prijeporne reforme mađarske središnje banke koja bi mogla ograničiti njezinu neovisnost.

Mađarska se u krizi 2008.-2009., u vrijeme vlade lijevog centra, spasila od stečaja zahvaljujući kreditu od 20 milijarda eura koje su osigurali EU, MMF i Svjetska banka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POREZ, VIKTOR ORBAN, PDV, MMF