A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kina-anyang-prosvjed-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zbog propasti financijskih piramida prosvjedi u središnJoj Kini | Politika+
Svijet

PRIJEVARE: Zbog propasti financijskih piramida prosvjedi u središnJoj Kini

Stanovnici su se htjeli ukrcati na vlak prema Pekingu i ondje se službeno žaliti, ali su naišli na policijski kordon.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Tisuće prosvjednika okupile su se na željezničkoj postaji u središnjoj Kini, bijesne zbog financijskih prijevara, objavili su lokalni mediji.

Stanovnici su se htjeli ukrcati na vlak prema Pekingu i ondje se službeno žaliti, ali su naišli na policijski kordon.

Prosvjednici su u nedjelju naišli na policijski kordon na postaji Anyangu u pokrajini Henangu. Stanovnici su se htjeli ukrcati na vlak prema Pekingu i ondje se službeno žaliti što vlasti nisu na vrijeme reagirale, objavile su novine Mingpao iz Hong Konga.

Na slikama objavljenima u tim novinama i na mikroblogerskoj stranici Weibou vide se tisuće ljudi na trgu kraj postaje. Na slikama nema znakova nasilja, objavio je Reuters uz ogradu da nije uspio provjeriti vjerodostojnost snimaka.

No novinski izvještaji zadnjih mjeseci pokazuju da je propast tih "piramida" postala velik problem za vlasti u Anyangu, ruralnome području od 5,2 miljuna stanovnika, petstotinjak kilometara jugozapadno od Pekinga.

Vladajuća kineska komunistička partija strahuje da bi deseci tisuća sporadičnih prosvjeda koji svake godine izbiju diljem Kine zbog otimačine zemlje, korupcije i gospodarskih teškoća mogli prerasti u opće nezadovoljstvo koje bi joj zaprijetilo.

U ponedjeljak su vlasti u Anyangu izdale priopćenje kojim priznaju prosvjed i obećavaju da će se odlučnije boriti protiv financijskih piramida koje su ulagače privukle obećanjem kamata kakve ne mogu dobiti u banci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kina, financijska piramida, prijevare, anyang