A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-grubisic-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

CRKVA I POLITIKA Može li don Grubišić ostati bez svećeničkih ovlasti? | Politika+
Hrvatska

ANALIZA: CRKVA I POLITIKA Može li don Grubišić ostati bez svećeničkih ovlasti?

BEŠKER: Sudbina mu je vjerojatno zapečaćena. REBIĆ: Ako se kanonska prava tumače blagonaklono, nema ga se zbog čega kazniti.

Piše: Igor Bakšaj

 

Don Ivan Grubišić, koji je na nedavnim izborima dobio mandat u Hrvatskom saboru, mogao bi se uskoro naći pred teškim odabirom. Ostati svećenik ili saborski zastupnik. Prema pisanju medija, suspenzijom mu prijeti Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

 

<< SVEĆENIK ILI ZASTUPNIK? Don Ivan Grubišić: Siguran sam da ostajem u Saboru!

 

ADALBERT REBIĆ: Ako se kanonska prava tumače blagonaklono don Ivana Grubišića se nema zbog čega kazniti. Ipak, Crkva nije demokratska udruga i ima neke kanonske propise koji sadrže kaznene propise vezane uz ekskomunikaciju, suspenzije svećenika te neke propise koji nemaju kazne nego su samo opominjajući. Sve to ovisi kako će ta prava tumačiti biskup, u ovom slučaju nadbiskup mons. Marin Barišić.

- Ne mogu komentirati jer nisam dobio ništa službeno. Ovo što se piše po medijima je stvaranje virtualne stvarnosti. Ja sam dao prisegu kao saborski zastupnik i što god bilo, to ću i ostati, to je i moja ustavna obaveza. Mons. Marin Barišić je nadbiskup, a ja nisam i što će on napraviti to je njegova stvar. Ja samo očekujem fer odnose - rekao nam je u kratkom razgovoru don Ivan Grubišić.

 

Oko ove po don Ivana Grubišića vrlo nezgodne situacije razgovarali smo s Inoslavom Beškerom, dopisnikom Jutarnjeg lista iz Rima.

 

- Općenito gledano, to je u nadležnosti kanonskih organa, gdje je prva razina ordinarij to jest nadbiskup mons. Marin Barišić, a iznad njega je Duhovna stolica u Splitu tako da je vjerojatno sudbina don Ivana Grubišića zapečaćena. Don Grubišić može se kasnije žaliti Crkvenom sudu u Rimu, ali on vjerojatno ne bi promijenio odluku.

 

- Bilo je slučaja u Italiji kada su svećenici bili suspendirani zbog političkih aktivnosti, ali suspenzije su ukinute kada su se oni povukli iz politike. Don Ivan Grubišić koristio je svoje građansko svjetovno pravo kandidiravši se na izborima te je demokratski izabran, tu nema spora i sumnjam da će se mons. Barišić u to uplitati.

 

INOSLAV BEŠKER: Općenito gledano to je u nadležnosti kanonskih organa gdje je prva razina ordinarij to jest nadbiskup mons. Marin Barišić, a iznad njega je Duhovna stolica u Splitu tako da je vjerojatno sudbina don Ivana Grubišića zapečaćena.

- Ipak, kanonsko pravo (285, paragraf 3) zabranjuje klericima rad u javnim službama koje su u svjetovnoj vlasti. S druge strane, don Grubišić se kandidirao kada je već umirovljen i koristio svoje svjetovno pravo. Ovdje dolazi to sukoba kanonskog i ustavnog, svjetovnog prava. S gledišta kanonskog prava, u pravu je mons. Barišić, dok je s Ustavnog stajališta u pravu don Grubišić - smatra Bešker.

 

Teolog Adalbert Rebić kaže da je najbitnije kako će mons. Barišić tumačiti kanonske zakone.

 

- Ako se kanonska prava tumače blagonaklono, don Ivana Grubišića se nema zbog čega kazniti. Ipak, Crkva nije demokratska udruga i ima neke kanonske propise koji sadrže kaznene propise vezane uz ekskomunikaciju, suspenzije svećenika te neke propise koji nemaju kazne nego su samo opominjajući. Sve to ovisi kako će ta prava tumačiti biskup, u ovom slučaju nadbiskup mons. Marin Barišić, jasno će Rebić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLITIKA, CRKVA, INOSLAV BEŠKER, ADALBERT REBIĆ, DON IVAN GRUBIŠIĆ