A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tržište novca: Prosječna kamatna stopa podignuta gotovo pet puta | Politika+
Mojbiz

ZADUŽIVANJE: Tržište novca: Prosječna kamatna stopa podignuta gotovo pet puta

Prosječna kamatna stopa porasla je, zbog većeg udijela ročnih plasmana, ali i viših prekonoćnih kamata, s 0,46 na 2,27 posto.

Piše: P/H

Danas na Tržištu novca bilježimo smanjenje ukupno prijavljene potražnje ali i ponude. Stoga je njihov odnos ostao gotovo nepromijenjen no, veči udio ročnih plasmana ali i skuplje prekonoćne pozajmice podigle su prosječnu kamatnu stopu gotovo 5 puta.

Prosječna kamatna stopa porasla je, zbog većeg udijela ročnih plasmana, ali i viših prekonoćnih kamata, s 0,46 na 2,27 posto.

Tako je danas ukupno prijavljena potražnja iznosila 118,48 mlijuna kuna ili za oko 12,5 posto manje no u ponedjeljak. Istodobno se na strani ponude našlo 80,48 milijuna kuna, ili za oko 23,5 posto manje no dan ranije.

Najviše je danas, 12,2 milijuna kuna, plasirano putem ročnih plasmana na rok od mjesec dana uz kamatnu stopu od 3,4 posto. Također je plasirano i 12,08 milijuna kuna pozajmica na rok od tjedan dana po cijeni od 1,78 posto.

Prekonoćnih pozajmica pak plasirano je danas 6,2 milijuna kuna, a pritom je kamatna stopa skočila s 0,46 na 1 posto.

Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 30,48 milijuna kuna, a pritom je 50 milijuna kuna ponude ostalo neiskorišteno zbog kreditnih ograničenja i neusuglašenih uvijeta kreditniranja sudionika. Prosječna kamatna stopa pak porasla je, zbog većeg udijela ročnih plasmana, ali i viših prekonoćnih kamata, s 0,46 na 2,27 posto.

Uz trgovnu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedn dana plasirano 3,5 milijuna eura uz kamatnu stopu od 1,7 posto.

„Danas je u trgovanju na Tržištu novca zabilježena nešto manja potražnja za kratkoročnim pozajmicama u odnosu na dan ranije iako se trgovalo i prekonoćnim i ročnim pozajmicama. Unatoč nepodmirenoj potražnji u ponudi je ostalo neplasiranih kuna zbog neusklađenosti oko uvjeta kreditiranja kao i zbog iskorištenosti limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica. Kao i prethodnog dana, tako se i danas uz kune trgovalo i devizama i to na rok od tjedan dana.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prekonoćne pozajmice, tržište novca, kamatne stope