Zagreb

TOP-20: Zagreb 5. na top ljestvici gradova u kojima se isplati ulagati u nekretnine

Dobra strana Zagreba je jako turističko tržište za iznajmljivanje te umjereni porezi.

Piše: PolitikaPlus


ZAGREB: Dobra strana je jako turističko tržište za iznajmljivanje te umjereni porezi. Loše je postojanje višestrukih vlasničkih ograničenja, umjereni do visoki troškovi tranakcija te - ranjiva i nestabilna ekonomija.

Možda i nije neki pretjerano ozbiljan tekst, radi se o fotogaleriji s komentarima, no ipak se nalazi u uglednom britanskom Telegraphu: Na top ljestvici 20 europskih glavnih gradova u kojima se najviše isplati ulagati u nekretnine dominiraju metropole europskog istoka i jugoistoka - a Zagreb je na visokom 5. mjestu.

Na prvom mjestu je Budimpešta, za koju se ističe da obećava dobar povrat ulaganja, niske troškove transakcija i zakone koji pogoduju vlasnicima. Kao lošu stranu ističu manje restrikcije za vlasništvo stranaca te relativno visoke poreze na prihode od iznajmljivanja.

Na drugom mjestu je glavni grad Makedonije, koji obećava visoke prihode uz niske poreze i troškove transakcija, ali u Skoplju je sve praćeno ozbiljnim restrikcijama za strane vlasnike te političkim i sigurnosnim problemima.

Slijede Amsterdam, kojemu je jedina mana što zakoni pogoduju stanarima, a isti problem vrijedi i za Istanbul, na 4. mjestu.

Kao što smo već rekli, glavni grad Hrvatske je na petom mjestu, uz komentar da mu je dobra strana jako turističko tržište za iznajmljivanje te umjereni porezi. Loše je postojanje višestrukih vlasničkih ograničenja, umjereni do visoki troškovi tranakcija te - ranjiva i nestabilna ekonomija.


1.  BUDIMPEŠTA
2.  SKOPLJE
3.  AMSTERDAM
4.  ISTANBUL
5.  ZAGREB
6.  TALIN
7.  BERLIN
8.  RIM
9.  RIGA
10. KIŠINJEV
11. VARŠAVA
12. BUKUREŠT
13. BRATISLAVA
14. LJUBLJANA
15. BEČ
16. BRISEL
17. SOFIJA
18. PRAG
19. HELSINKI
20. PARIZ

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nekretnine, zagreb