A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/selmo-cikotic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Podižu se optužnice protiv ministra obrane Cikotića | Politika+
Regija

RATNI ZLOČIN U BiH: Podižu se optužnice protiv ministra obrane Cikotića

Prije formalnog podizanja optužnice čeka se još samo pismeni otpravak prvostupanjske presude. Uz Cikotića tereti se i bivšeg ratnog načelnika bugojanske općine Dževada Mlaće, tvrdi Oslobođenje.

FOTO: Selmo Cikotić
Piše: PolitikaPlus/HINA

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u završnoj je fazi istrage o ratnim zločinima nad Hrvatima počinjenim u Bugojnu i vrlo je vjerojatno kako će ona uskoro dovesti do podizanja optužnica protiv sadašnjeg ministra obrane BiH Selme Cikotića i ratnog načelnika bugojanske općine Dževada Mlaće, tvrdi sarajevsko Oslobođenje.

List tvrdi kako tužiteljica Slavica Terzić koja vodi cijeli slučaj prije formalnog podizanja optužnice čeka još samo pismeni otpravak prvostupanjske presude kojom je 22. studenog prošle godine na trinaest godina zatvora zbog zločina nad bugojanskim Hrvatima osuđen Senad Dautović, ratni šef bugojanske policije.

Na šest godina zatvora istom je presudom osuđen Nisvet Gasal, upravitelj logora u kojemu je bilo zatočeno i zlostavljano više od 300 Hrvata od kojih su neki i ubijeni. Ranije je pak na osam godina zatvora zbog istih osuđen Enes Handžić, bivši obavještajni časnik Armije BiH.

Tijekom usmenog izrcanja presude Dautoviću i Gasalu ,kako podsjeća "Oslobođenje", izrijekom su pomenuti Mlaćo i Cikotić kao najviši civilni i vojni dužnosnici koji su tijekom sukoba između Armije BiH i HVO 1993. i 1994. godine bili zaduženi za Bugojno.

Oni su imenovani kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata i kada to bude sadržina presude u pismenom obliku bit će ispunjen i posljedni preduvjet za podizanje optužnice, zaključuje "Oslobođenje".

Iz Tužiteljstva BiH, sukladno ustaljenoj praksi nisu komentirali ove tvrdnje no ranije je potvrđeno kako su i Cikotić i Mlaćo pod istragom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domovinski rat, bih