A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/mjesec.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U stijenama Australije pronađen mineral s Mjeseca | Politika+
Znanost

IZNENAĐUJUĆE OTKRIĆE: U stijenama Australije pronađen mineral s Mjeseca

Za taj se mineral dugo vjerovalo da pripada isključivo Mjesecu i znanstvenicima su bili iznimno dragocjeni.

Piše: PolitikaPlus

Mineral, što su ga astronauti donijeli s Mjeseca i dugo vjerovali da je svojstven upravo Zemljinu satelitu, pronađen je u stijenama Australije starijima od milijarde godina, objavili su znanstvenici.

Tranquilitatis je mineral koji ime duguje mjestu gdje je bio pronađen 1969. godine, u Moru Tišine (lat. naziv Mare Tranquilitatis), bazaltnoj dolini na Mjesecu.

Za taj se mineral dugo vjerovalo da pripada isključivo Mjesecu sve dok geolozi njegove uzorke nisu pronašli na zapadu Australije, rekao je australski znanstvenik Birger Rasmussen.

Uzorci s Mjeseca bili su znanstvenicima "iznimno dragocjeni", na njima su provedena brojna ispitivanja, a istodobno "imali smo ih tu, pred nosom", tvrdi Rasmussen koji je svoja otkrića objavio u časopisu Geology.

Grubo rečeno "jednake kemijske pojave odvijaju se na Mjesecu i na Zemlji", rekao je Rasmussen.

Taj rijedak mineral pronađen je dosad na šest različitih lokacija u Australiji, a omogućuje precizno određivanje dobi stijene u koju je ugrađen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svemir, astronaut, znanost, mjesec