A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hpb-035FF.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Analitičari: Besmislena prodaja Croatia Osiguranja i HPB-a | Politika+
Tvrtke

REAKCIJE: Analitičari: Besmislena prodaja Croatia Osiguranja i HPB-a

'HPB-u je ključna dokapitalizacija, dolazak EBRD-a bio bi dobra stvar pa bi se tek onda za tri, četiri godine mogla provesti privatizacija.'

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: Igor Bakšaj

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da u proračunu neće biti prostora za Hrvatsku poštansku banku (HPB) i Croatia osiguranje te da one trebaju na tržište, a u privatizaciju najvjerojatnije idu ove godine.

Ova izjava ministra Linića izazvala je dosta bure u ekonomskim, ali i drugim društvenim krugovima te je došlo do podijeljenih mišljenja stručnjaka.

BABIĆ: Pitanje je da li prodati sve ili malo. Što je od veće koristi? Također bih naglasio da je nelogično da država ima svoju banku i osiguranje. Ono što je recimo bilo od državnog interesa, telekomunikacije, to se prodalo.

Ekonomski analitičar, Ante Babić smatra nelogičnim da država ima vlastitu banku i osiguranje.

- Potrebno je naći bolji način upravljanja jer u Hrvatskoj nitko nema koristi od lošeg upravljanja. Dokaz da država loše upravlja je pogrešno imenovanje nadzornih odbora. Konkretno, u slučaju HNB-a potrebna je dokapitalizacija. Postoje razni mogući modeli - davanje u koncesiju, prodavanje dijela udjela ili potpuna privatizacija. Pitanje je sada - prodati sve ili malo. Što je od veće koristi? Također bih naglasio da je nelogično da država ima svoju banku i osiguranje. Ono što je recimo bilo od državnog interesa, telekomunikacije, to se prodalo - naglašava Babić.

LOVRINČEVIĆ: HPB-u je ključna dokapitalizacija, dolazak IBRD-a u HPB bio bi dobra stvar pa bi se tek onda za tri, četiri godine mogla provesti privatizacija, u ovom trenutku zasigurno ne.

Bivši ekonomski savjetnik bivše premijerke Jadranke Kosor, Željko Lovrinčević tvrdi da bi privatizacija CO-a i HPB-a bio loš potez.

- Nema dvojbe da se država mora riješiti manjih udjela u nekim tvrtkama, ali privatizacija Croatia osiguranja i HPB-a bila bi loša, pogotovo ako je motivirana činjenicom da nema novca u proračunu. To bi bila neka kolateralna šteta, kaže Lovrinčević koji smatra da bi, ako bi se išlo u privatizaciju, i jednoj i drugoj tvrtki za to trebale dodatne pripreme.

JURČIĆ: To je kompanija sa tradicijom i Hrvatskoj može donijeti dugoročnu korist, umjesto da se jednokratno proda. HPB također ne treba privatizirati, već se Vlada mora dogovoriti s HNB-om oko usklađivanja monetarne i gospodarske politike.

- Hrvatskoj poštanskoj banci ključna je dokapitalizacija. Dolazak EBRD-a (Europska banka za obnovu i razvoj) u HPB bila bi dobra stvar pa bi se tek onda za tri, četiri godine mogla provesti privatizacija, u ovom trenutku zasigurno ne. Croatia osiguranje ima segment za potencijal rasta. Ako bi se tu išlo u privatizaciju onda bi to trebalo biti po modelu međunarodnog javnog natječaj i sigurno je da bi tu bilo mnogo zainteresiranih, ističe Lovrinčević, dodajući da je važno naglasiti da su CO i HPB povezane tvrtke. Naime, depoziti CO-a podržavaju kapitalizaciju HPB-a

Ljubo Jurčić, nekadašnji ministar gospodarstva i bivši saborski zastupnik također misli da bi privatizacija bila loša.

- U ovom trenutku ima malo tvrtki koje bi se trebale privatizirati. Croatiu osiguranje sigurno ne treba privatizirati. Tamo ima ljudi koji znaju raditi svoj posao i voditi tvrtku. To je kompanija sa tradicijom i Hrvatskoj može donijeti dugoročnu korist, umjesto da se jednokratno proda. HPB također ne treba privatizirati, već se Vlada mora dogovoriti s Hrvatskom narodnom bankom oko usklađivanja monetarne i gospodarske politike. Kroz monetarne politiku potrebno je odrediti strukturu bankarskog sustava, a u okviru tog položaja je i HPB.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko lovrinčević, ante babić, ljubo jurčić, croatia osiguranje, hpb