Hrvatska

PRESEDAN: Sud utvrdio: 'Za dom spremni' nije zabranjen, to je stari hrvatski pozdrav!

Odbačena prijava protiv obrtnika koji je u Čavoglavama prodavao crne kape i majice s natpisom 'Za dom spremni'.

Piše: PolitikaPlus/HRSVIJET

Prekršajni sud u Kninu odbacio je ovih dana prijavu policije, zbog nošenja i prodaje suvenira s natpisom "Za dom spremni", kao neutemeljenu, javlja portal hrsvijet. Kako navode, riječ je o prijavi policije protiv obrtnika Jakova Markovića koji je 05. kolovoza 20011. u Čavoglavama izložio i prodavao suvenire s natpisom "Za dom spremni".

Odlukom Prekršajnog suda u Kninu od 22. prosinca 2011. ova je prijava odbačena kao neutemeljena.


U obrazloženju se
kaže da navod tužitelja da je Jakov Marković prodavajući navedene predmete počinio prekršaj prema Zakonu o javnom okupljanju ne bi bio točan, jer sudu "nije poznato da bi natpis "za dom spremni i predmeti crne boje imali karakter poticanja na nacionalnu, vjersku ili bilo kakav drugi oblik mržnje," te da je "pozdrav "za dom spremni" poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tkz. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja na teret".
Sam portal kao dokaz za takvo stajalište navodi da je Nikola Šubić Zrinski u zadnjem jurišu uzviknuo Za dom sad u boj!. Koje stoljeće kasnije ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo Za dom! a vojska bi odgovarala Spremni umrijeti! I opera Nikola Šubić Zrinski sadrži u sebi domoljubnu pjesmu U boj, u boj u kojoj je bio i poklič "Za dom!".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nikola šubić zrinski, ustaška obilježja, ustaše, za dom spremni