Hrvatska

REAKCIJE: PUHOVSKI: 'Za dom spremni' je ustaški pozdrav! ČIČAK: Sutkinji nije mjesto u sudstvu!

LETICA: Presuda nije loša jer potiče na slobodu izražavanja i govora.

Piše: Vanja Deželić
PUHOVSKI: Ta je presuda neodgovoran postupak suda i protiv sutkinje bi trebao biti proveden stegovni postupak. Taj pozdrav potiče iz vremena Nezavisne Države Hrvatske, a uzvikivali su ga ustaše. Nema to veze sa starim hrvatskim pozdravom koji vuče korijene iz vremena Šubića i Zrinskog.

Sutkinja Katarina Peršen s prekršajnog suda u Kninu oslobodila je krivnje obrtnika Jakova Markovića koji je u Čavoglavama povodom Dana domovinske zahvalnosti nosio i prodavao suvenire s ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Uvažila je njegovu obranu u kojoj okrivljeni naglašava kako nije znao da taj pozdrav potiče na bilo kakav oblik mržnje. Prema okrivljeniku to je stari hrvatski pozdrav koji potiče još od vremena Šubića i Zrinskog.

 

PRESEDAN
>> Sud utvrdio: 'Za dom spremni' nije zabranjen, to je stari hrvatski pozdrav!


- Presuda nije loša kao presedan jer potiče na slobodu izražavanja i govora, kako i propisuje 38. članak Ustava. O ustaškom pozdravu mislim sve najgore, ali sloboda govora i izražavanja dobra 
je vijest za svaku demokratsku zemlju. U Americi je dozvoljeno i paljenje zastave, kao i svako drugo izražavanje koje ne djeluje opasno. Stoga, ovo je dobra vijest, s jedne strane zato što omogućava slobodu govora, a s druge strane je loša jer sužava slobodu i potiče govor mržnje - rekao nam je sveučilišni profesor Slaven Letica.


S njime se ne slažu politički analitičar i bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski i sadašnji predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. Za njih nikakvih olakotnih okolnosti nema, pozdrav "Za dom spremni" su okarakterizirali kao isključivo ustaški.

 

LETICA: Presuda nije loša kao presedan jer potiče na slobodu izražavanja i govora, kako i propisuje 38. članak Ustava. O ustaškom pozdravu mislim sve najgore, ali sloboda govora i izražavanja je dobra vijest za svaku demokratsku zemlju. U Americi je dozvoljeno i paljenje zastave, kao i svako drugo izražavanje koje ne djeluje opasno. Stoga, ovo je dobra vijest, s jedne strane zato što omogućava slobodu govora, a s druge strane je loša jer sužava slobodu i potiče govor mržnje.

- Ta presuda je neodgovoran postupak suda i protiv sutkinje bi trebao biti proveden stegovni postupak. Taj pozdrav potiče iz vremena Nezavisne Države Hrvatske, a uzvikivali su ga ustaše. Nema to veze sa starim hrvatskim pozdravom koji vuče korijene iz vremena Šubića i Zrinskog. Primjerice, u Njemačkoj je zabranjen pozdravo "heil" iako znači dobro zdravlje. No budući da ga se dovodi u kontekst s Hitlerom zabranjen je. Baš kao i dizanje desne ruke prilikom pozdrava "ave" u Italiji zato što se to smatra fašističkim pozdravom. Svi ti pozdravi se ne smiju interpretirati na drugi način - rezolutan je bio Žarko Puhovski.

 

ČIČAK: Toj sutkinji nije mjesto u sudstvu i samo govori kakve suce imamo. Svi se sjećamo suca Marovića iz Gospića koji je guranje prste u rektum nazvao pozdravom, a ne pokušajem silovanja. I tko god kaže da "za dom spremni" ima veze s operom Nikola Šubić Zrinski nema pojma o čemu priča. To je kazneno djelo bez presedana.

Da bi sutkinja morala odgovarati slaže se i Ivan Zvonimir Čičak, koji također ne prihvaća da se taj pozdrav karakterizira kao stari hrvatski već isključivo ustaški, odnosno fašistički.

- Toj sutkinji nije mjesto u sudstvu i samo govori kakve suce imamo. Svi se sjećamo suca Marovića iz Gospića koji je guranje prste u rektum nazvao pozdravom, a ne pokušajem silovanja. I tko god kaže da "za dom spremni" ima veze s operom Nikola Šubić Zrinski nema pojma o čemu priča. To je kazneno djelo bez presedana - kazao nam je Čičak i naglasio kako je HHO prije utakmice s Izraelom objasnio javnosti značenje tog ustaškog pozdrava, odbacivši činjenicama svaku povezanost s hrvatskom poviješću, osim ustaške, na koju se pozivaju oni koji taj pozdrav koriste.

Naime, oni koji odobravaju ovakvu odluku suda ističu da je Nikola Šubić Zrinski u svojem zadnjem jurišu uzviknuo "Za dom sad u boj!", ban Josip Jelačić je prije svake bitke uzviknuo "Za dom!", a njegovi vojnici bi odgovorili "Spremni umrijeti!". Opera Nikola Šubić Zrinski pak u sebi sadrži domoljubnu pjesmu "U boj, u boj", gdje se spominje i "za dom". Ustaše su pak jedini prakticirali pozdrav "Za dom spremni".