A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac-kuna-045.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Fina: 219.421 građanin s blokiranim računom | Politika+
Mojbiz

OVRHE: Fina: 219.421 građanin s blokiranim računom

Krajem studenoga prošle godine 219.421 građanin imao je blokiran transakcijski račun, a istodobno je bilo 113.895 računa građana koji su izuzeti od provedbe ovrhe

Piše: Politikaplus/hina

 Krajem studenoga prošle godine 219.421 građanin imao je blokiran transakcijski račun, a istodobno je bilo 113.895 računa građana koji su izuzeti od provedbe ovrhe, a otvoreni su poslije 1. siječnja 2011. godine, doznaje se iz Financijske agencije (Fina).

 

U očevidniku redoslijeda osnova za plaćanja, na dan 30. studenog 2011. godine, evidentirano je 1.053.864 osnova za plaćanje. Razloge ovrha Fina ne komentira, jer je riječ o tajnim podacima klijenata. Od 1. siječnja prošle godine, prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Fina provodi ovrhe na novčanim sredstvima poslovnih subjekata i građana po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika bez njegove suglasnosti. Među iznosima nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu su primanja po osnovi socijalne skrbi, naknada za privremenu nezaposlenost, dječji doplatak, stipendije, naknade štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknade zbog tjelesnog oštećenja.

 

Izmjenama Ovršnog zakona, koje je Sabor prihvatio prošle godine u listopadu, izričito je propisano da su od ovrhe izuzete i rodiljne i roditeljske novčane potpore u skladu s odredbama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, te sva ostala primanja koja su izuzeta od ovrhe prema odredbama posebnih propisa. Tim je izmjenama također izričito propisana dužnost uplatitelja zaštićenih primanja da obave uplatu na poseban, zaštićeni račun, odnosno račun koji ne može biti predmet ovrhe. Od ovrhe je izuzet iznos od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj, a ako je plaća manja od prosječne, izuzima se iznos od dvije trećine iznosa plaće.

 

Što se tiče poslovnih subjekata, podaci Fine pokazuju da ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje u listopadu iznosi 40,19 milijardi kuna. Od ukupno 68.489 blokiranih poslovnih subjekata, nešto više od polovine (52 posto) pravne su osobe, na koje se odnosi najveći dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje - 83,8 posto. U odnosu na stanje krajem 2010. godine, broj poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi (do 60 dana) smanjen je za 20,7 posto. U kratkotrajnoj blokadi (do 30 dana) bilo je 1.329 pravnih osoba, a njihove neizvršene osnove iznosile su 1,1 milijardu kuna.

 

U Fini navode da je nakon prethodna četiri mjeseca u listopadu zabilježena stagnacija u kretanju dugotrajnih blokada te je broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana povećan.

 

Više od 76 posto poslovnih subjekata u blokadi je više od 360 dana, a iznos njihove blokade čini 83,4 posto iznosa ukupnoga duga. Kod poslovnih subjekata koji su u dugotrajnoj blokadi, duže od godinu dana, i dalje dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 35,7 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FINA, BLOKADA RAČUNA, OVRHA