A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nelson-mandela.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Snima se visokobudžetna serija o životu Nelsona Mandele | Politika+
Kultura

EDUCIRANJE MLADIH: Snima se visokobudžetna serija o životu Nelsona Mandele

Scenarij se temelji na Mandelinoj autobiografiji "Razgovori sa samim sobom", te prošle godine objavljenoj zbirci autoriziranih citata "Nelson Mandela By Himself"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Krajem ove godine počinje snimanje visokobudžetne mini serije o životu južnoafričkog političara Nelsona Mandele, velikog antiapartheidskog aktivista i prvog demokratski izabranog predsjednika Južnoafričke Republike, koja obuhvaća vremensko razdoblje od šest desetljeća te kulminira s događajima koji su doveli do njegova dolaska na vlast nakon 27 godina u zatvoru, piše britanski Guardian.

Casting za 20 milijuna dolara vrijedan projekt još je u tijeku, a dobio je zeleno svjetlo od samog Mandele (93), kojega je dosad na filmu utjelovio Morgan Freeman u filmu "Invictus" Clinta Eastwooda iz 2009.

Scenarij se temelji na dvjema knjigama - Mandelinoj autobiografiji "Razgovori sa samim sobom" (2010.), te prošle godine objavljenoj zbirci autoriziranih citata "Nelson Mandela By Himself", a projekt je također dobio pristup arhivu Zaklade Nelsona Mandele.

Snimanje šestosatne dramske serije naslovljene "Madiba", po Mandelinu klanskom imenu koje mu je dodijelilo njegovo pleme Xhosa, trebalo bi započeti kasnije ove godine i to uglavnom na lokacijama u Južnoafričkoj Republici.

Scenarist serije je britanski romanopisac, scenarist i dramatičar Nigel Williams, a koproducenti su britanski filmaši Andy Harries i Marigo Kehoe preko produkcijske tvrtke Left Bank Pictures. Jedan od koproducenta serije je i Mandelin unuk Kweku Mandela, koji ističe da ovaj projekt neće biti još jedan u nizu onih kojima je jedini cilj njegova djeda prikazati kao sveca, već da će nastojati dati potrebnu pozornost i svima onima koji su sudjelovali u oblikovanju njegova životnog puta. Serija će se također baviti Mandelinim odnosom s majkom i njezinim utjecajem na njegov karakter. Bez oca je ostao još kao dijete.

Jedan od ciljeva je, kako je rekao Kweku, educirati nove generacije o sustavu apartheida koji je tijekom 40 godina do 1990. južnoafričkoj bjelačkoj manjini omogućio ugnjetavanje i tlačenje crnačke većine.

Rođen 1918., Nelson Mandela sredinom 40-tih godina prošlog stoljeća priključuje se antiapartheidskoj južnoafričkoj parlamentarnoj političkoj stranci Afrički nacionalni kongres (ANC). U ranim 50-tima otvara odvjetničku praksu zajedno s još jednim istaknutim aktivistom i političarom Oliverom Tambom, te nastavlja s aktivizmom. Kako je rastao otpor prema opresivnom režimu vladajuće Nacionalne stranke, ANC je 1960. zabranjen a četiri godine kasnije Mandela i ostali čelnici antiapartheidskog pokreta osuđeni su na doživotni zatvor.

Međutim, kako kampanja za Mandelino oslobađanje postaje središtem međunarodnog protivljenja apartheidu, vladajućem režimu nametnut je niz sankcija, te tadašnji južnoafrički predsjednik Frederik Willem de Klerk, suočen s rastućim međunarodnim pritiscima, 1990. ukida zabranu ANC-a. Mandela je 11. veljače iste godine pušten iz zatvora.

Tri godine kasnije Mandeli i De Klerku dodijeljena je Nobelova nagrada za mir, 1994. ANC pobjeđuje na prvim demokratski održanim izborima u toj zemlji a Mandela postaje predsjednik. Na toj funkciji ostaje do 1999., da bi se 2004. posve povukao iz političkog života.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

televizija, serija, nelson mandela