Hrvatska

HRVATSKA-SLOVENIJA: Vesna Pusić: Na sastanku nismo dobili ni vidjeli listu sudaca arbitara

Europska komisija popis kandidata predstavit će u drugoj polovici siječnja. hrvatska

Piše: PolitikaPlus

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije nisu dobili od Europske komisije popis s imenima potencijalnih sudaca arbitara s kojeg bi dvije zemlje trebale izabrati predsjednika i dva člana arbitražnog suda za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Europska komisija popis kandidata predstavit će u drugoj polovici siječnja. Rekao je to europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom u Bruxellesu.

Tijekom neformalnog sastanka koji je trajao oko četiri sata, glavna je tema bio popis potencijalnih sudaca arbitara.

Na današnjem sastanku nismo dobili ni vidjeli listu sudaca arbitara s kojeg bi trebali biti izabrani suci arbitri međunarodnog arbitražnog suda, niti su spominjana bilo kakva imena koja bi se mogla naći na toj listi. Nadam se da smo se ovim sastankom približili tome prvom koraku u provedbi arbitražnog sporazuma, izjavila je nakon sastanka Pusić.

Ministrica Pusić je dodala da je najveći dio sastanka posvećen tome kako postići dogovor o te tri osobe, ističući da je namjera i Hrvatske i Slovenije da se bilateralnim dogovorom odrede tri člana arbitražnog suda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska komisija, slovenija, hrvatska