A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-201.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mario Čerhak: Nisam toliki idiot da govorim gostima da ih snimam! | Politika+
Hrvatska

SUĐENJE SANADERU: Mario Čerhak: Nisam toliki idiot da govorim gostima da ih snimam!

Vlasnik Marcelina navodno ima snimku na kojoj Sanader prima mito od 10 milijuna eura za prodaju INA-e

FOTO: Ivo Sanader
Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši direktor Plinacroa Branko Radošević posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da mu je bivši premijer Ivo Sanader poručio da će morati odstupiti ako s Inom ne dogovori preuzimanje skladišta zemnog plina Okoli, što je bio jedan od uvjeta za izuzimanje plinskog poslovanja iz Ine.

"Rekao mi je da malo olabavim s tim Mađarima jer nam oni trebaju", kazao je Radošević odgovarajući na pitanja tužiteljstva koje Sanadera tereti za primanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji iz koje se pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Osim Sanadera, na Radoševića je navodno utjecao i bivši član uprave Ine Jozo Petrović koji ga je također nagovarao da se zaključi ugovor o Okoliju. Radošević je, kako je kazao, pregovore prethodno prekinuo jer Ina nije pristala na klauzulu da se ugovor poništi ako Plinacro ne osigura novac.

Svjedok je kazao da mu se Petrović predstavio kao osoba od povjerenja bivšeg premijera i kazao da će Sanader "biti ljut ako se posao ne dovrši čim prije".

Bivši direktor Plinacroa tvrdi i da se o izuzimanju plinskog poslovanja iz Ine raspravljalo i na sjednicama vlade te na sastancima na kojima su sudjelovali tadašnja potpredsjednica vlade Jadranka Kosor te ministri Marina Matulović Dropulić i Ivan Šuker.

Na kraju je, kaže, dogovoren ugovor koji je štitio interese Plinacroa, jer je Vlada preuzela garanciju vraćanja kredita.

No, Radošević je, na pitanje Sanaderove obrane, ustvrdio da kupnja skladišta Okoli u konačnici nije bila opravdana. Vlada ga je, naime, ranije prodala zajedno s Inom pa je njegovo ponovno kupovanje bio dodatni trošak zbog kojega je cijena plina dugoročno rasla, zaključio je svjedok.

Suđenje se nastavlja nakon stanke, kada će pitanja svjedoku postavljati optuženi Sanader.

Nakon stanke je kao svjedok pred sud izašao vlasnik restorana Marcelino Mario Čerhak, u kojem je navodno bivši premijer snimljen kako sa šefom MOL-a Zsoltanom Tamasom Hernadijem i vlasnikom Diokija Robertom Ježićem dogovaraju isplatu mita za prodaju INA-e MOL-u u iznosu od 10 milijuna eura.

- Video nadzor bilježi sve prostorije pa samim time i sve goste cijelo radno vrijeme - rekao je Čerhak.

Potom ga je odvjetnik Čedo Prodanović upitao govori li svim gostima kako je objekto pod video nadzorom.

- Toliki idiot nisam! Ni meni nitko nikad nije rekao da se nalazi u objektu koji je pod video nazdorom. Zašto bih onda ja to činio - svjedočio je vlasnik restorana.

Nakon što je nastavio u tom tonu i nakon što se zahvaljivao na pitanjima sudac Turudić ga je upozorio kako će biti kažnjen. Na kraju njegova svjedočenja odvjetnički tim Ive Sanadera uložio je prigovor na istinitost dokaza.

- Radi se o jednoj sprezi DORH-a i medija, u kojoj je ovaj čovjek sudjelovao. On je samo jedan iz galerije likova koji ovdje svjedoče o nebitnim okolnostima - stoji u prigovoru, s kojim je suđenje završeno, a nastavlja se sutra kada svjedoče Dražen Bošnjaković i Vedran Duvnjak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, suđenje