A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Placido-Domingo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Placido Domingo dobitnik prestižne izraelske nagrade Wolf | Politika+
Kultura

VELIKO PRIZNANJE: Placido Domingo dobitnik prestižne izraelske nagrade Wolf

Nagrade će dobitnicima biti uručene na posebnoj svečanosti u izraelskom parlamentu Knessetu u Jeruzalemu kasnije ove godine.

FOTO: Placido Domingo
Piše: PolitikaPlus/Hina

Prestižna izraelska nagrada Wolf koju dodjeljuje istoimena zaklada i koja je izraelski ekvivalent Nobelovoj nagradi, ove je godine dodijeljena španjolskom tenoru Placidu Domingu za njegova postignuća u području umjetnosti, prenosti britanski BBC.

Nagrada se dodjeljuje od 1978. živućim znanstvenicima i umjetnicima "za ostvarenja u interesu čovječanstva i prijateljskih odnosa među ljudima, bez obzira na nacionalnost, rasu, boju kože, vjersku ili spolnu pripadnost, te politička uvjerenja".

Domingo je prvi vokalni umjetnik kojemu je dodijeljena ta prestižna nagrada koja se, osim u području umjetnosti, dodjeljuje za postignuća u još pet područja.

Nagrade Wolf za fiziku i kemiju često se smatraju najprestižnijima u tim područjima nakon Nobelovih nagrada, a brojni dosadašnji dobitnici te nagrade kasnije su postali i laureati Nobelove nagrade.

Dobitnicima se dodjeljuje novčani iznos od po 100 tisuća dolara, a Domingo ju dijeli s britanskim dirigentom Sir Simonom Rattleom.

Nagradu Wolf za fiziku dobio je izraelski fizičar Jacob D. Bekenstein, a ostale su nagrade dodijeljene američkim znanstvenicima A. Paulu Alivisatosu i Charlesu M. Lieberu, matematičarima Michaelu Aschbacheru i Luisu Caffarelliju, te u području medicine Ronaldu M. Evansu.

Domingo je na početku svoje karijere, od 1962.-1965., nastupao s Izraelskom operom.

Nagrade će dobitnicima biti uručene na posebnoj svečanosti u izraelskom parlamentu Knessetu u Jeruzalemu kasnije ove godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tenor, Wolf, Placido Domingo, glazba