A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-222.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kosor, Milinović, Karamarko, Milošević: Tko ima najveće šanse za pobjedu? | Politika+
Hrvatska

ANALIZA: Kosor, Milinović, Karamarko, Milošević: Tko ima najveće šanse za pobjedu?

PUHOVSKI: Prednost ima Kosor; LETICA: Najbolji predsjednik bi bio Valentić!

Piše: Vanja Deželić

Unutarstranački izbori u Hrvatskoj demokratskoj zajednici u potpunosti su se zahuktali, trenutno su poznata dva protukandidata predsjednici stranke Jadranki Kosor. To su Tomislav Karamarko i Darko Milinović, a očekuje se kandidatura još najmanje jednog kandidata - Domagoja Miloševića. Sukoba već sad ima, ali stručnjaci se slažu kako su ovi izbori korak naprijed za HDZ.

 

GJENERO: Mislio sam da će ovi izbori izgledati kao oni 2000. godine kada se kandidirao Ivo Sanader, a protivnica mu je simbolički bila Ljerka Mintas-Hodak, koja nije imala političku snagu ili potporu da ugrozi Sanaderove šanse. Uistinu nisam vjerovao da će HDZ ovoga puta promijeniti unutarstranačku taktiku i ugodno sam iznenađen brojem kandidata i time što nema prethodnih dogovora. Kada sam vidio da su se Kalmeta i Čobanković povukli, mislio sam da se ponavlja 2000.

- To je velik korak naprijed ne samo za HDZ već ostale stranke u Hrvatskoj. I primjer je pravih demokratskih unutarstranačkih izbora. Očito porazi dobro dođu strankama - smatra profesor Žarko Puhovski, koji je i očekivao ovakav izborni proces unutar stranke, a prednost daje bivšoj premijerki.


Takav razvoj događaja pak nije očekivao politički analitičar Davor Gjenero, ali se ugodno iznenadio što se prevario.

 

>> Kosor za PolitikuPlus: Nisam iznenađena! Nakon Milinovića i Karamarka, kandidirat će se Milošević, ali i još neki!

- Mislio sam da će ovi izbori izgledati kao oni 2000. godine kada se kandidirao Ivo Sanader, a protivnica mu je simbolički bila Ljerka Mintas-Hodak, koja nije imala političku snagu ili potporu da ugrozi Sanaderove šanse. Uistinu nisam vjerovao da će HDZ ovoga puta promijeniti unutarstranačku taktiku i ugodno sam iznenađen brojem kandidata i time što nema prethodnih dogovora. Kada sam vidio da su se Kalmeta i Čobanković povukli, mislio sam da se ponavlja 2000.

 

PUHOVSKI: To je velik korak naprijed ne samo za HDZ već ostale stranke u Hrvatskoj. I primjer je pravih demokratskih unutarstranačkih izbora. Očito porazi dobro dođu strankama.

No za demokratski iskorak ipak treba vremena.

- Teško je očekivati od jednih izbora veći demokratski iskorak. Bitno je da takav princip primjene u cijeloj stranačkoj infrastrukturi - rekao nam je Gjenero.

Naglasio je i kako su sukobi normalna stvar prilikom izbornog procesa te da u tome nema ništa čudno. Ali čudno mu je što se provode ankete i na temelju mišljenja javnosti daje ili oduzima prednost aktualnim kandidatima.

- Ne biraju svi članovi kandidate, izbori su posredni, a to znači da nema smisla pitati javnost koga bi izabrali za predsjednika stranke. Tako se može otkriti isključivo popularnost, ali ne i šanse za pobjedu - tvrdi Gjenero i dodaje kako onaj tko izgubi sigurno neće izaći iz stranke jer se na prošlim primjerima ustvrdilo kako to znači političku smrt.

 

LETICA: Po meni bi daleko najbolji predsjednik bio Nikica Valentić. Ima znanje, iskustvo i sposobnost, ali on se drži po strani i sumnjam da je i pomislio kandidirati se. Ima još super kandidata, primjerice Vedriš.

Najveće šanse također daje Jadranki Kosor. Za razliku od profesora Slavena Letice.

- Ljudi u stranci će glasati protiv, a ne za. Ali u prvom krugu sigurno nitko neće pobijediti, ići će se u drugi krug. A tko god da pobijedi imat će demokratski legitimitet te ojačati poziciju HDZ-a.

Potom je iznenadio komentarom na kandidate.

- Po meni bi daleko najbolji predsjednik bio Nikica Valentić. Ima znanje, iskustvo i sposobnost, ali on se drži po strani i sumnjam da je i pomislio kandidirati se. Ima još super kandidata, primjerice Vedriš - napomenuo je Letica i također naglasio koliko su ovi demokratski izbori dobra vijest za hrvatsku demokraciju.

Datum izbora još se ne zna, ali zna se već sada kako je HDZ otišao dodatni korak naprijed u odnosu na vladavinu Ive Sanadera koji je, prema Letici, vlast u stranci osvojio na neregularan i nasilan način.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domagoj milošević, darko milinović, tomislav karamarko, izbori, hdz, jadranka kosor