A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-013.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bomba u Teheranu podigla cijene nafte, objava iz Fitcha ih srušila | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Bomba u Teheranu podigla cijene nafte, objava iz Fitcha ih srušila

Europske dužničke teškoće ponovno su se našle u žarištu zanimanja.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima budući da je zabrinutost zbog eurozone potisnula u drugi plan strah zbog mogućeg prekida opskrbe iranskom naftom, ponovo potpirivši nesklonost ulagača rizičnijoj imovini.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu pala 22 centa, na 113,5 dolara. Na američkom tržištu ostala je gotovo nepromijenjena, na 102,12 dolara.

"Europska središnja banka (ECB) trebala bi intenzivirati kupovine obveznica zaduženih članica eurozone kako bi poduprla Italiju i spriječila kataklizmični slom eurozone."

Europske dužničke teškoće ponovno su se našle u žarištu zanimanja nakon što su iz agencije Fitch upozorili da se ekonomska prognoza za eurozonu dodatno pogoršala u proteklim mjesecima. Europska središnja banka (ECB) trebala bi intenzivirati kupovine obveznica zaduženih članica eurozone kako bi poduprla Italiju i spriječila kataklizmični slom eurozone, upozorio je u srijedu dužnosnik agencije za ocjenu boniteta Fitch David Riley.

Njegov je istup prigušio apetit ulagača za rizičnijom imovinom, poput nafte i dionica.

U jutarnjoj trgovini cijene nafte poskočile su nakon vijesti o eksploziji bombe u Teheranu u kojoj je poginuo nuklearni znanstvenik. Iranski viceguverner svalio je odgovornost na Izrael, što je dodatno potpirilo bojazni za opskrbu naftom iz te regije.

Ulagači strahuju da bi napetosti između Zapada i Irana mogle eskalirati, budući da Sjedinjene Države nastoje uvjeriti Kinu da se pridruži sankcijama protiv Irana zbog njegova nuklearna programa. Neki analitičari drže ipak da utjecaj tih napetosti na cijene nafte nije tako snažan kao što se očekivalo.

"Cijene nafte su pale zbog opće nesklonosti ulagača riziku a mislim da se počelo preispitivati i utjecaj zbivanja u Iranu na naftna tržišta", tumači Gareth Lewis-Davies iz BNP Paribasa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 112,98 dolara, što je 47 centi više nego dan ranije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona, opec, iran, nafta, cijene nafte, fitch