A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/knap.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kazalištu KNAP prijeti zatvaranje | Politika+
Kultura

PETICIJA ZA SPAS: Kazalištu KNAP prijeti zatvaranje

Kazalištu KNAP, koje djeluje pri Centru za kulturu Peščenica, prijeti zatvaranje pa pozivaju građane na potpisivanje peticije "Spasimo KNAP".

FOTO: www.knap.hr
Piše: PolitikaPlus/Hina

Kazalište KNAP, koje djeluje pri Centru za kulturu Peščenica, pozvalo je na potpisivanje peticije "Spasimo KNAP". Tom peticijom kazalište na Periferiji traži od Zagrebačke gradske skupštine i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport donošenje novog statuta tog kulturnog centra, odnosno njegovo usklađivanje sa Zakonom o kazalištu, čime bi KNAP-u omogućili nastavak rada.

 

"Zbog inercije ili nekompetencije zagrebačkih gradskih vlasti KNAP-u, prijeti zatvaranje", ističu iz KNAP-a. Podsjećaju da su o tome izvijestili još lani u studenome tijekom dodjele Nagrada hrvatskog glumišta, kada su glumci Petra Dugandžić i Goran Grgić, primajući nagrade baš za uloge ostvarene u KNAP-ovoj predstavi, apelirali na javnost da ne dopusti zatvaranje toga zagrebačkog kazališta.Da bi mogao legalno nastaviti s radom, KNAP bi morao zadovoljiti uvjete važećeg Zakona o kazalištima i upisati se u tzv. očevidnik pri Ministarstvu kulture, za što je nužna tek izmjena statuta Kulturnog centra Peščenica, kojem je osnivač i vlasnik – Grad Zagreb, ali, tvrde KNAP-ovci, Grad je odbija obaviti.

 

Ravnatelj KC Peščenica Tomislav Štriga: "Svi naši problemi počeli su kada smo za jedne revizije izbrisani iz očevidnika kazališta, jer KNAP nije registriran kao zasebna jedinica unutar Kulturnog centra Peščenica, nego kao njegov integralni dio."

"Svi naši problemi počeli su kada smo za jedne revizije izbrisani iz očevidnika kazališta, jer KNAP nije registriran kao zasebna jedinica unutar Kulturnog centra Peščenica, nego je njegov integralni dio", ističe u priopćenju ravnatelj KC Peščenica Tomislav Štriga.Navodi da je u vezi s tim kontaktirao pročelnika nadležnog gradskog ureda Ivicu Lovrića, koji mu je pak odgovorio da postojeća mreža kazališta u gradu Zagrebu zasad daje dovoljno prostora i mogućnosti za sve umjetničke potencijale u kazališnoj djelatnosti.

 

Iz KNAP-a podsjećaju kako je Grad Zagreb i sad vlasnik kazališta i da ga putem natječaja za javne potrebe u kulturi povremeno sufinancira, u iznosu od 100.000 kuna, pa ne može biti riječi o nekom astronomskom trošku za gradski proračun.

 

Upozoravaju da unatoč potpisanim ugovorima, KNAP ne smije početi rad ni na jednoj novoj predstavi, a stare gotovo da i ne može prodavati, barem ne organizirano, jer je školama Ministarstvo obrazovanja zabranilo suradnju s kućama koje nisu u očevidniku...

 

Kazalište KNAP je osnovano 2005. u sklopu Kulturnog centra Peščenica, a u samo nekoliko godina osvojilo je čak 21 nagradu.

Kazalište KNAP je osnovano 2005. u sklopu Kulturnog centra Peščenica, a u samo nekoliko godina osvojilo je čak 21 nagradu. Na toj je sceni odigran solidan broj premijera, od kojih publika sigurno najviše pamti naslove "Smisao života gospodina Lojtrice", "Nitko i Ništ" te najnoviju uspješnicu "Amatere", višestruko nagrađenu na ovogodišnjoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta.

 

Teatar.hr poziva sve ljubitelje kazališta da potpišu peticiju kojom od Ureda za kulturu obrazovanje i šport Grada Zagreba i gradske Skupštine traže donošenje novog Statuta CK Peščenica, odnosno njegovo usklađivanje sa Zakonom o kazalištu te samim time i nastavak rada KNAP-a!

 

Peticiju možete potpisati na:  http://teatar.hr/81686/spasimo-knap/

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

goran grgić, zatvaranje, peticija, kazalište, Peščenica, KNAP