A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ina-224.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Duvnjak: Povjerenstvo za Inu nije poduzelo ništa kad je odluka donesena mimo njih | Politika+
Hrvatska

SANADER NA SUDU: Duvnjak: Povjerenstvo za Inu nije poduzelo ništa kad je odluka donesena mimo njih

Vedran Duvnjak posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da članovi povjerenstva nisu odradili posao, niti ispunili zadaću..

Piše: PolitikaPlus /hina

Bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedran Duvnjak posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da članovi povjerenstva za izmjenu međudioničarskog ugovora između hrvatske vlade i mađarske naftne kompanije MOL nisu učinili ništa kada su doznali da je odluka o preuzimanju upravljačkih prava u Ini donesena mimo njih.

Za taj posao, unatoč najskupljoj ponudi na natječaju, izabran odvjetnik Goran Marković koji se kasnije zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom našao na optuženičkoj klupi u slučaju Spice zbog 400 milijuna kuna teških malverzacija na štetu Podravke.

Poput ostalih članova povjerenstva i Duvnjak je kazao da to tijelo nije ispunilo svoju zadaću. Održane su svega četiri sjednice na kojima nije vođen zapisnik, a jedina konkretna odluka bio je izbor odvjetničkog društva koje je savjetovalo članove povjerenstva.

 

Iz Duvnjakova svjedočenja proizašlo je da je za taj posao, unatoč najskupljoj ponudi na natječaju, izabran odvjetnik Goran Marković koji se kasnije zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom našao na optuženičkoj klupi u slučaju Spice zbog 400 milijuna kuna teških malverzacija na štetu Podravke.

 

Na pitanje suca Ivana Turudića zbog čega povjerenstvo nije ponovilo natječaj već je nakon odustanka odvjetničkih društava s povoljnijom ponudom pristalo na nekoliko puta višu cijenu, Duvnjak je kazao da je predsjednik povjerenstva Polančec kazao da je postupak žuran te da su ispunjeni svi uvjeti da izbor bude valjan.

 

Ipak, dodao je da je odvjetnik Marković naknadno snizio ponudu, no Duvnjak se nije mogao sjetiti za koliki iznos. Po njegovim riječima, na sjednicama povjerenstva nije se raspravljalo o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine. Po optužnici, Sanader je od čelnika MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje. Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka, nakon čega se rasprave neće održavati do početka ožujka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mol, vedran duvnjak, ivo sanader, ina