Hrvatska

SJEDNICA VLADE: Mobilnim operaterima zadržava se naknada od 6 posto!

Telekomunikacijske tvrtke na roamingu ostvaruju ekstra profit – rekao je Čačić.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović izjavio je danas da će Vlada nastojati da se na prvoj sjednici Hrvatskog sabora, koja počinje 18. siječnja, kvalitetno raspravlja o referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, te naglasio da Hrvatsku očekuje i donošenje uravnoteženog i realnog državnog proračuna.

Radimir Čačić: Zavisi kako na to gledamo, možda je to nekome mali, a nekome veliki iznos, ali s tih 300 milijuna kuna mogli smo zadržati 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji. Cijene roaminga su previsoke, 3-4 puta veće nego u zemljama EU i naše telekomunikacijske tvrtke na roamingu ostvaruju ekstra profit.

- Želimo da referendum uspije i vjerujemo u kvalitetnu raspravu svih, zagovornika i protivnika ulaska u EU, rekao je Milanović na početku sjednice Vlade RH. Premijer se osvrnuo i na Vladin prijedlog ukidanja tzv. povlaštenih mirovina, o kojem će Hrvatski sabor također će raspravljati na svojoj prvoj sjednici, kazavši kako žele izjednačiti ministre i zastupnike s građanima koji uplaćuju u mirovinski sustav cijeli život i idu u mirovinu s 65 godina. Ali to nije najbitnije što nas čeka, dodao je. EU i referendum te uravnotežen, realan proračun koji će Hrvatskoj omogućiti razvoj, ali i stabilnost i povjerenje međunarodnih financijskih institucija, nova radna mjesta i zadržavanje postojećih radnih mjesta, naglasio je premijer Milanović.

 

Vlada je danas odlučila i da će se naknada od šest posto za usluge mobilne telefonije zadržati do srpnja 2013. godine, odnosno ulaska Hrvatske u EU.

 

Također je odredila nove uvjete korištenja službenih automobila, mobitela, poslovnih kreditnih kartica, zrakoplovnih linija, sredstava reprezentacije i odobravanja službenih putovanja koji bi trebali osigurati transparentnije i jasnije korištenje tih povlastica.

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je da Vlada ovim porezom planira uprihoditi 300 milijuna kuna.

- Zavisi kako na to gledamo, možda je to nekome mali a nekome veliki iznos, ali s tih 300 milijuna kuna mogli smo zadržati 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji. Cijene roaminga su previsoke, 3-4 puta veće nego u zemljama EU-a i naše telekomunikacijske tvrtke na roamingu ostvaruju ekstra profit – rekao je Čačić. Vlada je najavila da će razgovarati s telekomunikacijskim tvrtkama kako bi ih primolila na veće ulaganje u infrastrukturu.

 

Vlada je na zatvorenom je dijelu 3. sjednice raspravljala o
kadrovskim pitanjima. Na prijedlog predsjednika Vlade imenovani su predstojnici sljedećih državnih ureda: Denis Čajo predstojnik je Državnog ureda za trgovinsku politiku, Dario Janković predstojnik je Državnog ureda za središnju javnu nabavu, a Mladen Pejnović imenovan je predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.


Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima (NN broj 150/2011.) razriješeni su ravnatelji uprava te imenovani pomoćnici ministara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, sjednica vlade, vlada