A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/orsat-miljenic-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Ministar pravosuđa Orsat Miljenić: Zakon o ništetnosti nije i ne može postići cilj! | Politika+
Hrvatska

KRITIKE: VIDEO Ministar pravosuđa Orsat Miljenić: Zakon o ništetnosti nije i ne može postići cilj!

Miljenić sa 45 minuta zakašnjenja održao konferenciju.

Piše: Ivan Klarić

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je u svom prvom razgovoru s novinarima, na koji je inače kasnio čak 45 minuta, da će u resoru za koji je zadužen pokušati popraviti "sve što nije dobro", no o konkretnim potezima svog tima nije želio govoriti prije no što detaljno snime stanje i naprave radne planove.

Kao najveće probleme pravosudnog sustava ministar je izdvojio dužinu sudskih postupaka, ali i povezivanje sudskih odluka s njihovim izvršenjem, posebno u slučaju naplate dugova, jer "odluka bez izvršenja nema nikakvog smisla".

 Naglasio je da ministarstvo pritom ne može ulaziti u autonomiju donošenja sudskih odluka, ali da će učiniti sve kako bi se sustav ubrzao poboljšao, s obzirom da je riječ o problemima povezanima s pravnom sigurnošću građana.

Na pitanje zalaže li se za povlačenje Zakona o ništetnosti, s obzirom da je sada vladajuća politička opcija u opoziciji bila protiv njegova donošenja, kazao je kako je uvjeren da je riječ o aktu koji hrvatskim građanima ne pruža odgovarajuću pravnu zaštitu.

 

- Ostajemo pri stavu da taj zakon nije postigao cilj i ne može ga postići, kazao je Miljenić dodajući da je uvjeren kako se to pitanje može urediti jedino odgovarajućim međudržavnim sporazumima.

Upitan postoji li mogućnost da se povuće tužba za genocid protiv Srbije kazao je da bi se o tome moglo razgovarati pod određenim uvjetima, ali da to u prvom redu ovisi "i o drugoj strani".

- Tužba je podnesena s određenim razlogom, dobro je sastavljena i argumentirana, ali kada određeni uvjeti budu zadovoljeni o svemu možemo razgovarati, odgovorio je ministar.

 Na upit hoće li nastaviti borbu protiv korupcije i u slučajevima s kojima se povezuju najbogatiji hrvatski poduzetnik Ivica Todorić i suvlasnik EPH Ninoslav Pavić, u čijem je odvjetničkom timu radio prije stupanja na dužnost, Miljenić je kazao da će se ustrajati na jednakom ponašanju prema svima.

Rekao je i da je stav nove vlade da se borba protiv korupcije ne treba baviti isključivo represijom već stvaranjem uvjeta u kojima korupcija ne može zaživjeti.

 

- Stvarni učinak može se ostvariti jedino uklanjanjem uvjeta za korupciju, poručio je, dodajući da je represija korisna jedino u slučajevima kada su incidenti već počinjeni.

Među problemima koje nakon dugo godina treba riješiti istaknuo je i stanje u gruntovnici i zemljišnim knjigama. No, pritom nije želio precizirati koliko će za to trebati vremena.

Ustvrdio je da su "otvorene sve opcije" oko javnih ovršitelja koji su trebali početi s radom 1. siječnja ove godine da novi saziv Sabora nije odgodio primjenu Ovršnog zakona do 1. srpnja.

 Kazao je da dobre rezultate očekuje od reforme upravnih sudova te radnih sudova, no nije mogao odgovoriti hoće li i kada za potrebe tih sudova biti raspisani natječaji za nova sudačka mjesta.

Iako je procijenio da je broj neriješenih sudskih predmeta prešao 300 tisuća Miljenić nije želio nagađati o njihovu točnu broju, ističući tek da je broj predmeta relativan, jer među nerješenima ima i mnogo tzv. mrtvih predmeta.