Hrvatska

IRAN: Bivši inspektor: Iran od izrade materijala za A-bombu udaljen godinu dana

"Ako Iran iz 20-postotno obogaćenog urana odluči proizvesti uran razine za proizvodnju oružja on je već tehnički odradio 90 posto potrebnih napora na obogaćivanju"

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Prebacivši proizvodnju srednje obogaćenog urana u novo, podzemno postrojenje, pred Iranom je samo godina dana do izrade materijala za proizvodnju nuklearne bombe, ocijenio je bivši čelnik UN-ovih nuklearnih inspektora Olli Heinonen u članku objavljenom u četvrtak.

"Ako Iran iz 20-postotno obogaćenog urana odluči proizvesti uran razine za proizvodnju oružja on je već tehnički odradio 90 posto potrebnih napora na obogaćivanju"

Olli Heinonen je, međutim, napisao da stvaranje zaliha od oko 250 kilograma 20-postotno obogaćenog uranija, koji se može u roku od nekoliko tjedana dodatno pročistiti do razine za proizvodnju oružja, ne znači automatski da Iran može napraviti bombu bez dodatnog inženjerskog rada.

Finac Heinonen je bio zamjenik generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju do 2010. godine, a sada je na harvardskom sveučilištu. Svoje predviđanje iznio je nekoliko dana nakon što je Iran potvrdio da je počeo 20-postotno obogaćivanje uranija u planini Fordou, što je dodatno potaknulo strahove Zapada da Teheran nastoji razviti atomsko oružje.

"Ako Iran iz 20-postotno obogaćenog urana odluči proizvesti uran razine za proizvodnju oružja on je već tehnički odradio 90 posto potrebnih napora na obogaćivanju", napisao je Heinonen u časopisu Foreign Policy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nuklearno oružje, iran, Olli Heinonen, atomska bomba, fordo