Hrvatska

PRESUDA: Rajko Ostojić: Legalizacije marihuane u svrhu liječenja neće biti

Oboljeli od multiple skleroze uzgajao “travu” da ublaži bolove, Vrhovni sud ga oslobodio.

FOTO: Rajko Ostojić
Piše: PolitikaPlus/Večernji list

D. J. (39) od multiple skleroze boluje već šesnaestu godinu, uzgajao je 11 stabljika marihuane na balkonu te je imao u svome domu još i 158 grama “trave”, koju je pušio da bi ublažio simptome bolesti: bolove, grčenje u mišićima i nesanicu.

Vrhovni sud ga je pravomoćno oslobodio, ne zato što smatra da je marihuana lijek, nego zato jer je riječ o beznačajnom kaznenom djelu, jer je u njegovu slučaju sud zaključio da je uzgajao marihuanu i konzumirao je da bi suzbio simptome neizlječive bolesti. Uz to, dosad je neosuđivan i iskreno je priznao djelo, pa zato njegov čin ne zahtjeva osudu društva ni kaznu.

To je sukus presude, koju posjeduje Večernji list, a koja ne znači da će svi optuženi, koji se brane da su travu uzgajali jer im pomaže u liječenju raznih bolesti, biti oslobođeni ni da će automatski netko tko boluje od multiple skleroze te uzgaja i puši “travu”, bez obzira na količinu, biti oslobođen. Vrhovni sud je, imajući pred sobom sve činjenice, nalaze i vještačenja, preinačio presudu zadarskoga Županijskog suda, kojom je D. J., bio osuđen na uvjetnu kaznu i oslobodio ga.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić presudu je prokomentirao: – Droga u bilo kojem obliku je zlo i dok znanstvene činjenice ne potvrde drukčije, tako će i ostati. Legalizacije korištenja marihuane u svrhu liječenja u Hrvatskoj neće biti sve dok većina zemalja EU ne donese takav zakon. A struka poručuje da razumnu odluku sudaca treba podržati jer riječ je o pomoći čovjeku koji marihuanu koristi da si olakša težak život.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marihuana, rajko ostojić, zdravlje