Hrvatska

GODIŠNJICA: Vesna Škare Ožbolt: 14. obljetnica mirne reintegracije poklapa se s međunarodnim priznanjem Hrvatske

"To je potencijalno najbogatiji dio Hrvatske, takav je bio i prije rata pa je šteta da to sad ponovno ne bude"

FOTO: Vesna Škare Ožbolt
Piše: PolitikaPlus/Hina

U povodu 14. obljetnice završetka mirne reintegracije, kada je hrvatsko Podunavlje konačno vraćeno u sastav Hrvatske i kada je počela obnova i povratak, tadašnja predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, odlikovana za doprinos mirnoj reintegraciji Vesna Škare Ožbolt rekla je kako je to već visoka obljetnica mirne reintegracije koja se ujedno poklapa i s izlaskom Hrvatske na svoje najistočnije granice zaokruženjem hrvatskog teritorija i međunarodnim priznanjem Hrvatske.

"Moje stajalište oduvijek je bilo da prošlost možemo riješiti i to samo na temelju istine i pravde, a tu imam i iskustva kao međunarodni mirotvorac. Moramo reći što je istina i moramo biti pravedni u tome, ali život mora ići i dalje"

"Posljedice ratnih šteta već su dosta sanirane na području istočne Slavonije. Međutim, ono što sam tada posebno isticala, kada sam radila mirnu reintegraciju, a i sada posebno ističem, jest obnova gospodarstva",kaže Vesna Škare Ožbolt. Ističe da pitanje suživota i obnove povjerenja teče sporo, ali se razvija i ide u dobrome smjeru, no, dodaje, pitanje gospodarstva sve više postaje pitanje normalizacije života na tom području.

"Kad nemate posla, kad nemate aktivnosti, onda se razmišljanja o prošlosti dinamiziraju... Moje stajalište oduvijek je bilo da prošlost možemo riješiti i to samo na temelju istine i pravde, a tu imam i iskustva kao međunarodni mirotvorac. Moramo reći što je istina i moramo biti pravedni u tome, ali život mora ići i dalje", istaknula je predsjednica DC-a navodeći da rješenje vidi u ulaganju u razvoj gospodarstva za što su, kako je rekla, "sve vlade dosad puno napravile, ali ne dovoljno".


"To je potencijalno najbogatiji dio Hrvatske, takav je bio i prije rata pa je šteta da to sad ponovno ne bude", napominje Ožbolt.

Ustvrdila je da se u odnosu prema vremenu kad je završavala mirna reintegracija, 15. siječnja 1998., stanej doista promijenilo za 180 stupnjeva. "Više gotovo nema nikakvih incidenata ili su vrlo rijetki, samo u nekim specijalnim situacijama", dodala je.

Predsjednica DC-a također posebno ističe temu školovanja i izobrazbu rekavši da ne treba ići u smjeru getoizacije stanovništva, srpskih i hrvatskih škola, nego škola s kvalitetnim programima u kojima će se štititi nacionalne manjine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vesna škare ožbolt, vukovar