Hrvatska

HRVATI O EU: Telegraph: Hrvatska pati od nervoze oko ulaska u Europsku uniju

Bolje je biti s Italijom i Njemačkom nego Bosnom i Srbijom, objasnio je svoje mišljenje operni pjevač Ronald Braus.

Piše: PolitikaPlus

"Hrvatska pati od nervoze oko ulaska u EU" naslov je članka Telegraphovog novinara Colina Freemana koji je diljem Hrvatske razgovarao s Hrvatima, što poznatima, što običnim ljudima, o njihovom mišljenju o Europskoj uniji.

Među njima se našao i poznati operni pjevaš Ronald Braus, koji će na referendumu glasati za ulazak kako bi si olakšao putovanje i nastupanje europskim zemljama. Ali ne samo zato.

- Glasat ću za ulazak jer Hrvatska ne ide nikuda, a i bolje je biti s Italijom i Njemačkom nego Bosnom i Srbijom - objasnio je Braus, dodavši kako se ne boji krize jer je Hrvatska ionako u krizi od njegova rođenja.

Ruža Tomašić, koju Freeman opisuje kao usamljeni euroskeptički glas u Saboru, ipak se boji kako će Hrvatska biti uvučena u krizi eurozone i morati pomagati zemljama od koje je sama siromašnija. Objasnila je kako načelno nije protiv ulaska u EU, već joj smeta nedostatak prave rasprave pa mnogi ne znaju u što se ulazi.

- Naši vođe žele ulazak jer žele biti dio tog velikog kluba koji će im dati puno sredstava. Trebali bismo barem odgoditi dok ne budemo znali hoće li se eurozona raspasti - poručila je bivša policajka.

Britanski novinar opisao je i susret s velikim portretom umirovljenog generala Ante Gotovine na kojeg je naišao u jednom kafiću na Korčuli. Ondje mu je turistički djelatnik Žarko Pecotić objasnio kako bi inače bio protiv pristupanja EU, ali, kako se bavi hotelijerstvom, očekuje korist od više stranih turista.

- Ne mogu se žaliti - smatra Pecotić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, eu