Hrvatska

SEDAM VELIČANSTVENIH: Šeks otišao u mirovinu na jedan dan kako bi stekao pravo na onu povlaštenu

Bivši predsjednik Sabora nije jedini, uz njega su isto napravili Boro Grubišić, Furio Radin, Ana Lovrin i Nevenka Roksandić.

Piše: PolitikaPlus

Vlada je najavila kako ukida povlaštene mirovine, što je natjeralo sedmoricu zastupnika da odu u mirovinu na svega jedan dan kako bi ostvarili pravo na povlaštenu mirovinu. Među njima je i Vladimir Šeks.

Osim njega, od poznatijih zastupnika na jedan dan su umirovljenici bili Boro Grubišić, Furio Radin, Ana Lovrin i Nevenka Roksandić. Milorad Pupovac je pak zahtjev povukao nakon što ga je predao. Zanimljivo je što se ovime nije prekršio niti jedan zakon.

Kao objašnjenje za ovakav potez Šeks navodi kako je to bila mjera predostrožnosti jer nije želio da mu nakon toliko godina parlamentarnog rada netko oduzme stečena prava. Boro Grubišić je također ponudio takvo objašnjenje.

Predsjednik Sabora Boris Šprem, s druge strane, nije želio putem svog prethodnika.

- I ja imam uvjete za povlaštenu mirovinu, pa mi nije palo na pamet da je idem ostvarivati - rekao je Šprem, baš kao i Nenad Stazić, koji također ima sve uvjete za povlaštenu mirovinu.

Nova vlada je na sjednici prošlog tjedna obznanila kako planira u saborsku proceduru poslati novi zakon kojim bi se u potpunosti ukinule povlaštene mirovine za saborske zastupnike te suce Vrhovnog i Ustavnog suda. U buduće bi tako, od novog saborskog saziva, svi išli u mirovinu po općim propisima, kao i svi ostali građani.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladimir šeks, sabor, mirovina