Burze

OČEKIVANO: U FOKUSU: Cijene dionica na azijskim burzama porasle

Pozitivno je na tržišta jutros utjecao podatak o rastu kineskog BDP-a u posljednjem lanjskom tromjesečju za 8,9 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući snažnijem rastu kineskog bruto domaćeg proizvoda nego što se očekivalo, što je ublažilo strahovanja od slabljenja gospodarske aktivnosti zbog europske dužničke krize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1 posto, dok su burzovni indeksi u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasli između 1,2 i 2,1 posto.

U Šangaju su cijene dionica skočile više od 3,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,4 posto.

Pozitivno je na tržišta jutros utjecao podatak o rastu kineskog BDP-a u posljednjem lanjskom tromjesečju za 8,9 posto. Premda je to najsporiji rast kineskog gospodarstva u dvije i pol godine, podatak je bolji nego što se procjenjivalo, s obzirom da su analitičari očekivali rast od 8,7 posto.

„Usporavanje rasta je vrlo skromno, a ukupna je situacija u kineskom gospodarstvu stabilna. Oporavlja se potražnja za opremom i mašinerijom, a to je dobar znak za gospodarstvo“, kaže Hua Zhongwei, analitičar u tvrtki Huachuang Securities.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva posljedica je, dodaje, zaoštravanja monetarne politike tamošnjih vlasti, koje nastoje suzbiti inflaciju, a ne toliko europske dužničke krize.

 Zbog toga su ulagači zanemarili odluku agencije Standard & Poor's o smanjenju kreditnog rejtinga Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) s AAA na AA+.

Uostalom, smanjenje rejtinga EFSF-a bilo je očekivano, s obzirom da je prošloga tjedna ta agencija smanjila rejtinge devet od 17 članica eurozone, a rejting EFSF-a temelji se na rejtinzima zemalja koje jamče za njega.

Nakon što je u petak zaronio na samo 1,2624 dolara, najnižu razinu u 17 mjeseci, euro se posljednjih dana polagano oporavlja. Jutros se njegov tečaj probio iznad razine od 1,27 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2640 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 97,12 na 97,50 jena. No, to je i dalje blizu najnižih razina u 11 godina.

Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 76,85 na 76,65 jena.

Nakon što je jučer oslabila za 40 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila za 1,4 dolara, na 100,14 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msci indeks, nikkea, indeks, dionice, kina, azijska burza, burza, gospodarstvo