A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kina-djeca-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prvi put u povijesti većina Kineza živi u gradovima | Politika+
Svijet

DEMOGRAFIJA: Prvi put u povijesti većina Kineza živi u gradovima

Gradsko stanovništvo od sada čini 51,27 posto ukupne populacije od 1.347 milijarde stanovnika.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Prvi put u povijesti broj stanovnika u kineskim gradovima veći je od broja stanovnika u ruralnim dijelova zemlje, objavila je u utorak kineska vlada.

Gradsko stanovništvo od sada čini 51,27 posto ukupne populacije od 1.347 milijarde stanovnika.

Krajem 2011. u gradovima države s najviše stanovnika na svijetu živjelo je 690,79 milijuna ljudi, u odnosu na 656,56 stanovnika u ruralnim dijelovima zemlje, objavio je Državni statistički ured. Gradsko stanovništvo od sada čini 51,27 posto ukupne populacije od 1.347 milijarde stanovnika. Prije trideset godina samo je svaki peti stanovnik Kine živio u gradu.

Ured je također objavio da je broj stanovnika u gradskim središtima u godinu dana povećan za 21 milijun, a u ruralnim dijelovima u istom razdoblju bilježi se pad od 14,5 milijuna stanovnika.

U Kini se provodi ubrzana urbanizacija i masovno napuštanje ruralnih dijelova zemlje, zbog industrijalizacije i dekolektivizacije poljoprivrede. Urbano stanovništvo Kine bi se do 2020. trebalo povećati na 800 milijuna, što znači da će se do kraja desetljeća gradsko stanovništvo povećati za više od 100 milijuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kina, demografija, urbanizam