A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-1053.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sanader uzeo mito i od Daimlera, za jeftiniju struju mostarskom Aluminiju? | Politika+
Hrvatska

ISTRAGA: Sanader uzeo mito i od Daimlera, za jeftiniju struju mostarskom Aluminiju?

HEP, prema navodima istražitelja, oštećen za 660 milijuna kuna.

FOTO: Ivo Sanader
Piše: PolitikaPlus

Sljedeći tjedan, prema neslužbenim informacijama Večernjeg lista, Ivo Sanader mogao bi biti optužen u još jednom predmetu - jeftinoj preprodaji struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, pri čemu je HEP, prema navodima istražitelja, oštećen za 660 milijuna kuna.

Radi se o političkim odlukama, pa će biti teško dokazati kriminalnu namjeru, osim ako istražitelji nisu našli trag navodnih nelegalnih isplata, a za sada nema takvih informacija.

Sanadera sumnjiče da je bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, Ivana Mravka, bivšeg šefa HEP-a, i Ivana Koštana, nekadašnjeg čelnika TLM-a, poticao na činjenje kaznenog djela odnosno sklapanja štetnog ugovora za HEP.

No, kao i u slučaju šibenskog TLM-a, radilo se o političkoj odluci Vlade RH, a ne isključivvo direktnom gospodarskom interesu (unaprijed je bilo jasno da je HEP na gubitku ako se računaju tržišne cijene, pa je očito i navodna šteta izračunata kao razilka između ugovorenih cijena i maksimalnih tržišnih cijena u tom razdoblju), pa će biti teško dokazati kriminalnu namjeru, osim ako istražitelji nisu našli trag navodnih nelegalnih isplata, a za sada nema takvih informacija.

Prema navodima Nacionala, u aferi HEP - Aluminij u središtu USKOK-ova interesa je tvrtka Debis International Trading, ugašena tvrtka-kći velikoga njemačkog koncerna Daimler. Podsjetimo, čelnici tvrtke američkim istražiteljima priznali su između ostaloga, davanje mita od 4,1 milijuna eura za nabavu vatrogasnih vozila u Hrvatskoj, no hrvatski istražitelji još uvijek nisu uspjeli doći do čvrstih dokaza do koga u Hrvatskoj vodi trag tog novca.

Prema navodima Nacionala, postoji mogućnost da za uzimanje mita od njih bude optužen čak i bivši premijer Ivo Sanader. Kako PAK navodi Večernji list, za sklapanje ugovora koji ide na štetu HEP-u, prema jednoj verziji riječ o 1,5 milijuna, dok druga govori da je u igri bilo 2,5 milijuna eura, no očito je još uvijek sve na razini spekulacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

korupcija, aluminij mostar, aluminij, tlm, hep, debis, daimler, ivo sanader, damir polančec