Hrvatska

EUROPARLAMENT: Martin Schulz, kojeg je lansirao Berlusconi, novi predsjednik EP

Berlusconi ga jje preporučio za ulogu kapoa nacističkog logora.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Njemački socijaldemokrat Martin Schulz izabran je većinom glasova u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu za novog predsjednika Europskog parlamenta u sljedećih dvije i pol godine.

"Gospodine Schulz, poznajem jednog talijanskog režisera koji snima film o nacističkim koncentracijskim logorima. Preporučit ću vas za ulogu kapoa. Vi ste savršeni za tu ulogu"

Za Schulza je glasovalo 387 od 670 zastupnika koji su pristupili glasovanju. Schulzov izbor bio je očekivan, slijedom dogovora najvećih političkih skupina u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke, socijalista i liberala.

Po dogovoru najvećih političkih skupina u EP-u, u prvoj polovici petogodišnjeg mandata ovoga saziva Europskog parlamenta predsjedavao jeJerzy Buzek, poljski zastupnik iz najveće političke skupine Europske pučke stranke, a u drugoj polovici mandata u sljedeće dvije i pol godine predsjednik će biti iz redova europskih socijalista i demokrata.

Preostalo dvoje kandidata, Britanka Diana Wallis iz liberalne stranke i britanski konzervativac Nirj Deva dobili su 141 odnosno 142 glasa.

Schulz je rođen 1955. u Hehlrathu kod Aachena. Član je njemačke socijaldemokratske stranke (SPD) od svoje 18 godine, a za zastupnika Europskog parlamenta izabran je prvi put 1994. Od 2004. predsjednik je socijalističke zastupničke skupine u Europskom parlamentu.

Schulz je donedavno bio relativno nepoznat političar i u Njemačkoj i u Europskoj uniji. Postao je poznatiji nakon što ga je skandalozno napao bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, što je čak dovelo do napetosti između Njemačke i Italije. Schulz je žestoko kritizirao Berlusconija zbog njegove politike u Italiji na sjednici Europskog parlamenta u srpnju 2003., kada je Berlusconi predstavljao prioritete talijanskog predsjedništva.

"Gospodine Schulz, poznajem jednog talijanskog režisera koji snima film o nacističkim koncentracijskim logorima. Preporučit ću vas za ulogu kapoa. Vi ste savršeni za tu ulogu", rekao je tada Berlusconi.

Nakon što je njegov istup izazvao buru negodovanja, Berlusconi se branio da je bio samo ironičan.

Schulz je poznat po svom impulzivnom karakteru, za razliku od svoga prethodnika Jerzya Buzeka. Uvjereni je Europljanin koji se zauzima za što veću integraciju Europske unije. Često su ga napadali zastupnici krajnje desnice i euroskeptici. Vođa francuske Nacionalne fronte Jean-Maire Le Pen za Schulza je rekao da "ima glavu kao Lenjin, a govori kao Hitler", kada ga je ovaj spriječio da kao najstariji zastupnik predsjedava inauguracijskom sjednicom Europskog parlamenta u srpnju 2009. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MARTIN SCHULZ, Jean-Maire Le Pen