A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/hrvatska%20i%20eu.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Biskupi za referendum o EU: Odbacimo strahove i otvorimo se budućnosti | Politika+
Hrvatska

HRVATSKA-EU: Biskupi za referendum o EU: Odbacimo strahove i otvorimo se budućnosti

Hrvatska biskupska konferencija pozvala je vjernike i ljude dobre volje da u nedjelju 22. siječnja iziđu na referendum i po savjesti daju svoj odgovor na postavljeno pitanje.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) pozvala je vjernike i ljude dobre volje da u nedjelju 22. siječnja iziđu na referendum i po savjesti daju svoj odgovor na postavljeno pitanje, priopćio je danas Tiskovni ured HBK.

 

Podsjećaju kako nas je "na takav iskorak pozvao i sveti otac Benedikt XVI. za svojega pastoralnog pohoda našoj Crkvi i domovini kada je poručio: "Proces ulaska u Europsku Uniju je proces međusobnog davanja i primanja. I Hrvatska svojom poviješću, svojom ljudskom i gospodarskom sposobnošću daje, ali i prima, naravno, proširujući tako vlastite obzore i živeći u toj ne samo gospodarskoj, već nadasve kulturnoj i duhovnoj razmjeni."

Dok zazivamo obilje Božjega blagoslova na čitav naš narod, sve vjernike posebno molimo da se uključe osobno, u obitelji i s drugima u molitvu za domovinu, stoji u poruci u kojoj biskupi ističu kako na temelju dragocjenoga narodnog iskustva potiču sve katoličke vjernike i sve hrvatske građane da zajednički odbace strahove i svaku malodušnost te se hrabro otvore budućnosti.

Podsjećaju kako nas je "na takav iskorak pozvao i sveti otac Benedikt XVI. za svojega pastoralnog pohoda našoj Crkvi i domovini kada je poručio: "Proces ulaska u Europsku Uniju je proces međusobnog davanja i primanja. I Hrvatska svojom poviješću, svojom ljudskom i gospodarskom sposobnošću daje, ali i prima, naravno, proširujući tako vlastite obzore i živeći u toj ne samo gospodarskoj, već nadasve kulturnoj i duhovnoj razmjeni."

Biskupi ističu kako su prije skoro dvije godine uputili Pismo povodom pristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju u kojem su, kako navode, u svjetlu evanđelja i crkvenog učiteljstva, razmotrili taj novi povijesni proces ujedinjavanja Europe pazeći pritom posebno na kakvim se temeljima i s kojim ciljevima to ujedinjavanje ostvaruje. "Crkva je stoljećima pratila hod našega naroda i dijelila njegovu sudbinu te ona, kao i svi odgovorni građani, i sada želi znati možemo li u tom novom društvu, u Europskoj Uniji u koju Hrvatska želi ući, prepoznati svoju prošlost, osmisliti svoju sadašnjost te s nadom gledati na svoju budućnost", ističu biskupi.

HBK napominje kako nije zadaća ni posao Crkve davati direktive kako i s kime će se države povezivati i udruživati te dodaje kako je njezina dužnost da kao dobra "majka i učiteljica" pomogne svakom narodu, pa tako i hrvatskom, a zajedništvo u kojem se nalazi izgrađivati na kršćanskim i humanim načelima.

Činjenica je da "Hrvatska pripada tisućljetnom europskom kulturnom i civilizacijskom krugu", zbog čega se smijemo opravdano nadati da će nam u tom društvu i budućnost biti bolja i sigurnija nego izvan njega, stoji u priopćenju u kojem biskupi ističu kako će ipak konačnu odluku o tome donijeti naši građani na referendumu.

Crkva će, kako navode, poštivati tu odluku, kao što je poštivala i odluku hrvatskih vlasti kada su zatražile pregovore o pristupu naše države Europskoj Uniji. "Svjesni smo da je odluka o ulasku u europsku zajednicu naroda po mnogo čemu dalekosežna te razumijemo strahove mnogih da bi nam to moglo ugroziti suverenitet i posebno nacionalni identitet", napominju hrvatski biskupi te dodaju kako su ipak uvjereni da će ta opasnost postati realnom samo ako sami ne budemo dovoljno držali do svoje suverenosti, kulture, jezika, nacionalnih dobara i svega onoga po čemu smo to što jesmo.

HBK napominje kako u globaliziranom svijetu, bili mi u Europskoj Uniji ili ne bili, s tim ćemo se izazovima neprestano suočavati te dodaje kako nam zato više od straha od Europske Unije treba biti na srcu briga za razvijanje zdrave nacionalne samosvijesti i nemalih potencijala koje naša zemlja i ljudi nose u sebi.

Povijest nas uči da se naš narod mnogo puta nalazio u teškim situacijama i dilemama koje je u onoj mjeri uspijevao pozitivno prevladati i riješiti u kojoj je vjerovao u sebe i držao se čvrsto kršćanske nade - Krista koji nikada ne razočarava one koji mu se povjeravaju, stoji u Poruci hrvatskih biskupa pred referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

biskupi, hbk, eu, hrvatska