Mojbiz

KREDITNI REJTING: Nijemci razmišljaju o europskoj bonitetnoj agenciji

Draghi je poručio ulagačima i regulatorima da bi se u budućnosti trebali manje oslanjati na ocjene bonitetnih agencija.

FOTO: Mario Draghi
Piše: P/H

Krugovi bliski njemačkoj vladi razmišljanju o mogućnosti osnutka neovisne europske bonitetne agencije, koja bi konkurirala privatnim američkim agencijama, ali ta ideja još uvijek nije dobila oblik konkretnog plana, objavila je u utorak njemačka televizijska mreža ARD.

Prema navodima u informativnim emisijama ARD-a, u Europi je poljuljano povjerenje u američke bonitetne agencije, koje dominiraju svjetskim financijskim tržištima. Stoga se već neko vrijeme razmišlja o mogućnosti osnutka odgovarajuće europske agencije koja međutim, za razliku od američkih, ne bi bila u privatnim rukama.

Čelnik Europske središnje banke, Mario Draghi poručio je u utorak ulagačima i regulatorima da bi se u budućnosti trebali manje oslanjati na ocjene bonitetnih agencija.


Bonitetne agencije procjenjuju kreditnu sposobnost poduzeća i država i sigurnost vrijednosnica te upozoravaju tržište kapitala na moguće rizike.  ARD upozorava na izravni utjecaj agencija na sudbinu dužnika. Poduzeće ili država čiji je rejting smanjen, suočeno je s većim troškovima kapitala, a time i s izazovom novog zaduženja. To može dovesti do daljnjeg snižavanja rejtinga, a sudbina dužnika postaje time još gora jer mnogi ulagači prodaju takve vrijednosne papire čime ga dovode u izrazito nepovoljan položaj na tržištu.

Tri najutjecajnije bonitetne agencije sve su američke i sve su u privatnim rukama. To su Standard & Poor's (S&P), Moody's Investor Service i Fitch Ratings. ARD upozorava da njih tri zajedno imaju udio na tržištu od 95 posto.

Njemački stručnjak za pitanje rejtinga Oliver Everling tvrdi da se "moć agencija za procjenu rejtinga znatno povećala u vrijeme krize", a i same agencije priznaju da njihove procjene nisu uvijek dobre. One su u vrijeme krize "temeljito griješile u svojim pretpostavkama", izjavio je u jesen 2010. direktor S&P-a Deven Sharma. Osim toga, ARD upozorava da se te agencije nalaze u sukobu interesa, jer ih plaćaju dužnici čije proizvode procjenjuju.

Nijemci, prema informacijama ARD-a, razmišljaju o mogućnosti osnivanja neovisne europske agencije, ali su ta razmišljanja još uvijek daleko od ostvarenja. Prema nekim idejama, uzor za takvu agenciju mogla bi biti njemačka zaklada za procjenu kvalitete robe (Stiftung Warentest).

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi poručio je u utorak ulagačima i regulatorima da bi se u budućnosti trebali manje oslanjati na ocjene bonitetnih agencija. U istupu pred jednim odborom u Europskom parlamentu, Draghi je istaknuo da su tržišta najvećim dijelom očekivala najnovija sniženja kreditnih rejtinga i mirno su reagirala u ponedjeljak na odluku Standard & Poor'sa o snižavanju kreditnih rejtinga devet zemalja članica eurozone, objavljenu u petak. Na to je slijedilo i snižavanje rejtinga Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čijoj je zemlji rejting snižen s trostrukog A na AA+, poručio je da sniženje rejtinga "ništa ne mijenja".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Stiftung Warentest, s&p, fitch, kreditni rejting, Mario Draghi