A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/wikpedia%20stop.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sedam tisuća web stranica zbog prijedloga zakona prosvjeduje s Wikipediom | Politika+
IT

PROSVJED: Sedam tisuća web stranica zbog prijedloga zakona prosvjeduje s Wikipediom

Neke web stranice posve su zacrnile svoje stranice, dok su se druge pozornost na to pitanje odlučile skrenuti na manje dramatične načine.

Piše: PolitikaPlus

Čak sedam tisuća web stranica na ovaj ili onaj način sudjeluje u današnjem prosvjedu protiv dvaju američkih prijedloga zakona protiv piratstva koji se trenutačno razmatraju u američkom Kongresu, piše portal Deadline Hollywood.

Prijedlog zakona "Stop Online Piracy Act" (SOPA), podnesen donjem domu američkog Kongresa, te "Protect IP Act" (PIPA) koji se trenutačno razmatra u Senatu, namijenjeni su sprečavanju piratizacije američkih proizvoda izvan zemlje.

Neke web stranice posve su zacrnile svoje stranice, dok su se druge pozornost na to pitanje odlučile skrenuti na manje dramatične načine.

Najistaknutije među njima su Wikipedia, Google, Reddit, WordPRess, TwitPic, Cheezburger, BoingBoing, Minecraft, te Mozilla, izvor internetskog pretraživača Firefoxa.

Wikipedia, BoingBoing i Minecraft odlučili su se za potpuno zamračivanje svojih stranica, dok su drugi, poput Googlea, na svoje osnovne stranice postavili ilustracije ili vizualne poruke o cenzuri vezanoj uz sporne prijedloge, za koje tvrde da će američkoj vladi omogućiti cenzuriranje interneta, "služeći se postupcima koji su slični onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran".

Najsporniji dio zakona jest onaj koji će saveznim vlastima omogućiti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim američkim korisnicima onemogućilo pristup dobrom dijelu interneta.

Wikipedia na engleskom ugašena je u šest sati po srednjoeuropskom vremenu na 24 sata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

internet, wikipedia, web