Hrvatska

ISTRAŽIVANJE: MojPosao: Ulazak u EU prilika za mlade i spremne na preseljenje

U anketi je sudjelovalo više od 600 ispitanika, a većina, njih 62 posto, smatra da ulazak neće donijeti značajnije promjene ili će one biti pozitivne, navodi se u priopćenju.

Piše: PolitikaPlus

Ulazak u EU neće donijeti značajnije promjene na tržištu rada ili će one biti pozitivne, a to je ponajprije prilika za mlade i spremne na preseljenje, pokazalo je istraživanje portala MojPosao o promjenama koje građani očekuju na tržištu rada, ako Hrvatska postane članica EU.

U anketi je sudjelovalo više od 600 ispitanika, a većina, njih 62 posto, smatra da ulazak neće donijeti značajnije promjene ili će one biti pozitivne, navodi se u priopćenju.

Među pozitivnim promjenama ispitanici najviše ističu mogućnost dobivanja radnih dozvola za posao izvan Hrvatske te otvaranje tržišta.

"Više stranih investicija u Hrvatskoj i bolja povezanost s inozemnim tržištem rada", objašnjava jedan ispitanik.

Od ostalih pozitivnih promjena ispitanici naglašavaju mogućnost lakšeg dobivanja posla na neodređeno vrijeme te dobre uvjete rada. "Otvaraju se granice, a plaće u EU su veće no igdje" komentar je jednog ispitanika.

Ispitanici smatraju da će svoju priliku dobiti i inženjeri jer su oni traženi u EU te imaju dobre uvjete rada.

"Zapošljavalo bi se po kvalifikacijama i sposobnosti pojedinca", zaključuje jedan od ispitanika.

Ispitanici koji očekuju male ili neznatne promjene na tržištu rada, ističu kako veće tržište znači i veću potražnju.

Posao će lakše dobiti oni sa završenim fakultetom, te mlađe osobe koje nemaju obitelj i koje su spremne odseliti bilo kada i bilo gdje, komentar je ispitanika koji se, kako navode s portala MojPosao, nadovezuje na rezultate Istraživanja o mobilnosti radne snage, u kojem su brojni ispitanici već potvrdili spremnost na preseljenje radi posla.

Otežanu potragu za poslom nakon ulaska u EU predviđa 38 posto ispitanika, a kao glavni razlog ističu veću konkurenciju na tržištu rada odnosno, veću ponudu kvalitetnih posloprimaca.

Mi smo preskupa radna snaga, ističe jedan od ispitanika.

U priopćenju o rezultatima istraživanja se napominje da su podaci dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni, napominju s portala MojPosao.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladi, europska unija, hrvatska