A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/josip-djakic-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Đakić: Branitelji su za ulazak Hrvatske u EU jer tako izlazimo iz jugosfere! | Politika+
Hrvatska

ZAOKRET: Đakić: Branitelji su za ulazak Hrvatske u EU jer tako izlazimo iz jugosfere!

'Mi smo sudjelovali u obrani i oslobađanju Hrvatske i podržavamo ulazak Republike Hrvatske u EU.'

FOTO: Josip Đakić
Piše: Vanja Deželić

Udruge iz Domovinskog rata, njih 15, pozvale su danas hrvatske građane, dragovoljce Domovinskog rata i branitelje kao i stradalnike Domovinskog rata da se odazovu na referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u nedjelju, 22 siječnja, te da glasuju za pristup Hrvatske u EU, istaknuvši kako je to izlazak Hrvatske iz tzv. "jugosfere".

 

'To je zajedničko stajalište udruga iz Domovinskog rata s prekjučerašnjeg sastanka.Mi smo bili ti koji su sudjelovali u obrani i oslobađanju Hrvatske i podržavamo ulazak Republike Hrvatske u EU.'

Predsjednik Udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Josip Đakić izvijestio je na konferenciji za novinare kako je to zajedničko stajalište udruga iz Domovinskog rata s prekjučerašnjeg sastanka, dodavši kako su oni bili ti koji su sudjelovali u obrani i oslobađanju Hrvatske te da podržavaju ulazak Republike Hrvatske u EU.

Predsjednik Udruge branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Zvonimir Milas također je pozvao branitelje da izađu na referendum i da glasuju za hrvatski pristup EU. Rekao je kako je pristupanje Europi proces koji traje već 20-tak godina te da se za hrvatsku državnu samostalnost i pristup EU još zauzimao, prije 20-tak godina i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Predstavnici krovnih udruga iz Domovinskog rata izvijestili su da ne podržavaju neke najave o povlačenju hrvatske tužbe za genocid protiv Republike Srbije.

Slavica Hruškar iz udruge Nezavisni dragovoljci Hrvatski pozvala je Vladu RH da nikako ne povlači tužbu za genocid protiv Srbije jer, kako je istaknula, mora se znati tko je bio agresor, a tko žrtva.

Udruge branitelja ne podržavaju ni najave da se strancima omogući provođenje nadzora hrvatskog zračnog prostora, jer bi time bio narušen suverenitet Republike Hrvatske, kao i opstanak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), rekao je dopredsjednik Udruge liječnika dragovoljaca Domovinskog rata "1990.-1991." Stjepan Bačić.

Dodao je kako Udruge također podržavaju izgradnju infrastrukture i povezanosti na području cijele Hrvatske, kao i nastavak projekta izgradnje Pelješkog mosta te povezivanja sjevera i juga Hrvatske. Ako se vlast ogluši na naše pozive iskorist ćemo sve oblike demokratskog pritiska, najavio je.

Na upit novinara kako komentiraju skupove protivnika hrvatskog ulaska u EU, među kojima ima i hrvatskih branitelja, Zvonimir Milas je rekao da su njihovi skupovi legitimni kao i njihovo stajalište.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, referendum, branitelji, domovinski rat