A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/damir-bajs-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Damir Bajs: Naputak ministra poljoprivrede nezakonit i štetan | Politika+
Hrvatska

POLJOPRIVREDA: Damir Bajs: Naputak ministra poljoprivrede nezakonit i štetan

"Ministar time onemogućio obiteljska gospodarstva da u referentnoj godini ostvare prava na poticaje kada uđemo u EU."

Piše: P/H

Naputak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, kojim se zaustavlja prodaja i zakup poljoprivrednog zemljišta u državnome vlasništvu, HSS-ov saborski zastupnik i kandidat za predsjednika te stranke Damir Bajs ocijenio je danas nezakonitim i štetnim za obiteljska gospodarstva.

Bajs: Ministar time "onemogućio obiteljska poljoprivredna gospodarstva da u referentnoj godini ostvare prava na poticaje kada uđemo u Europsku uniju."

Njime se jedinicama lokalne samouprave nalaže da zaustave sve aktivnosti vezane uz provedbu odredaba Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a koje se odnose na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske putem zakupa i prodaje na temelju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na svojem području.

Time je, smatra Bajs, ministar "onemogućio obiteljska poljoprivredna gospodarstva da u referentnoj godini ostvare prava na poticaje kada uđemo u Europsku uniju, a govori i o tome da se ne vjeruje načelnicima općina, gradonačelnicima, državnom odvjetništvu i seljacima", odnono svima koji sudjeluju u davanju i dobivanju tog zemljišta.

Očito je to uvod u jednu drugu politiku kojom će se selo i poljoprivreda temeljiti na velikim kombinatima, a ne na obiteljskim gospodarstvima kao u Austriji i Sloveniji, rekao je Damir Bajs na konferenciji za novinare održanoj u Bodovaljcima, u blizini Nove Gradiške, o temi "Ministar poljoprivrede jednim naputkom želi uništiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva".

Po njegovu mišljenju, zaustavljanjem prodaje državnog zemljišta pogoduje se strancima koji se zasad ne mogu natjecati za kupnju državnoga poljoprivrednog zemljišta, ali će moći konkurirati na natječajima kao koncesionari.

Na novinarsko pitanje nije li neobično da sada kritizira rad ministra poljoprivrede, a HSS je na polovici prošlog mandata Ministarstvo poljoprivrede prepustio HDZ-u, Bajs je odgovorio kako je to bila stranačka odluka za koju on nije bio.


"Selo i poljoprivreda moraju biti unutar HSS-a. To je pitanje i ovih unutarstranačkih izbora, povratak HSS-a selu i poljoprivredi", rekao je Bajs.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE, TIHOMIR JAKOVINA, DAMIR BAJS, POLJOPRIVREDA