A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/General-Motors-02.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

General Motors ponovo osvojio poziciju najvećeg proizvođača vozila | Politika+
4kotača

AUTO TRŽIŠTE: General Motors ponovo osvojio poziciju najvećeg proizvođača vozila

U prošloj godini GM je prodao više od devet milijuna vozila, 7,6 posto više nego u prethodnoj godini.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki automobilski div General Motors ponovo je osvojio poziciju najvećeg proizvođača vozila u svijetu, što je dramatičan zaokret budući da je prije samo dvije godine balansirao na rubu stečaja.

U prošloj godini GM je prodao više od devet milijuna vozila, 7,6 posto više nego u prethodnoj godini.

U japanskoj Toyoti, koja je 2008. GM-u preotela vodeću poziciju, očekuju da će podaci za 2011. pokazati 7,9 milijuna prodanih vozila.

Rezultat japanskog proizvođača pritisnule su prirodne katastrofe u Japanu i Tajlandu, koje su poremetile rad tvornica i prekinule lanac opskrbe.

GM je 2009. završio stečajni postupak nakon 52 milijarde dolara pomoći države, na temelju koje ministarstvo financija još ima u vlasništvu više od 30 posto GM-ovih redovnih dionica.

Poduzeće se u međuvremenu fokusiralo na povećanje udjela na nekim od tržišta koja bilježe najveće stope rasta u svijetu, poput Kine i Indije.

Prošlog tjedna GM je objavio da je prodaja njegovih i vozila njegovih partnera u Kini u 2011. porasla za 8,3 posto, na rekordnih 2,5 milijuna.

Objava američkog diva potaknula je konkurentski Volkswagen na tvrdnju da pozicija najvećeg proizvođača u svijetu zapravo pripada njemu. Po pisanju Wall Street Journala njemačka kompanija tvrdi da su GM-ove brojke velike zato što im je pridodao podatke o prodaji kineskih partnera.

U VW-u ističu da njihovi podaci ne uključuju one proizvođača kamiona MAN i Scanije u kojima imaju većinske udjele.

Njemačka je kompanija u 2011. prodala ukupno 8,1 milijuna vozila.

Analitičari upozoravaju da se brojke mogu tumačiti na različite načine. Pojašnjavaju da proizvođači vozila često ulažu u brojne druge proizvođače širom svijeta. Odluka o pribrajanju njihovih podataka ovisi o tome u kojoj mjeri sudjeluju u njihovom poslovanju, tumače.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AUTO TRŽIŠTE, General Motors