Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Poslovni rezultati većine kompanija nisu ni oduševili ni razočarali

U cijelom ovom tjednu Dow Jones indeks ojačao je 2,4 posto, dok je S&P 500 porastao 2, a Nasdaq indeks 2,8 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu je u petak Dow Jones porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks ostali gotovo nepromijenjeni jer kvartalni poslovni rezultati većine kompanija nisu ni oduševili, ni razočarali.

Dow Jones ojačao je 96 bodova, ili 0,76 posto, na 12.720 bodova, a S&P 500 indeks 0,07 posto, na 1.315 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,06 posto, na 2.786 bodova.

„Dosad se uočava napredak u zaradama kompanija. Sudeći po tome, mogli bismo reći da su dionice trenutačno podcijenjene, premda ima i kompanija čije su zarade malo podbacile“

U fokusu ulagača bila su jučer poslovna izvješća američkih kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine. Dosad je većina njih izvijestila o boljim rezultatima nego što se procjenjivalo, no mnoge od njih to su postigle oštrim rezanjem troškova, a ne značajnijim rastom prihoda.

Od kompanija koje su dosad objavile kvartalna izvješća, njih 60 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo. No, to je manje nego u trećem tromjesečju, kada je procjene nadmašilo 68 posto kompanija, dok ih je u drugom kvartalu to ostvarilo čak 78 posto, pokazuju podaci Reutersa.

Premda je dosad izvješća objavilo samo 60 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, analitičari kažu da se takvi rezultati mogu očekivati do kraja sezone objave kvartalnih izvješća.

Cijena General Electrica ostala nepromijenjena jer rezultati tog koncerna nisu ni razočarali, ni oduševili.

„Dosad se uočava napredak u zaradama kompanija. Sudeći po tome, mogli bismo reći da su dionice trenutačno podcijenjene, premda ima i kompanija čije su zarade malo podbacile“, kaže Paul Mendelsohn, strateg u tvrtki Wundham Financial Services.

Jučerašnji rast Dow Jonesa za više od 90 bodova ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica IBM-a i Microsofta, nakon vrlo dobrih poslovnih rezultata oba ta tehnološka diva. Cijena dionice Microsofta porasla je gotovo 6, a IBM-a više od 4 posto. Bez toga, Dow Jones indeks završio bi u plusu samo 24 boda. S druge strane, oštro je, više od 8 posto, potonula cijena dionice Googlea, jer su i prihodi i dobiti tog tehnološkog diva bili manji od očekivanja.

Pala je, za 1,8 posto, i cijena dionice American Expressa jer je ta kartičarska kuća povećala rezerve zbog rasta loših kredita, dok je cijena General Electrica ostala nepromijenjena jer rezultati tog koncerna nisu ni razočarali, ni oduševili.

Obujam trgovanja bio je veći od prosjeka. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7 milijardi dionica, dok dnevni prosjek iznosi 6,7 milijardi. Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 3 naprema 2.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones indeks ojačao je 2,4 posto, dok je S&P 500 porastao 2, a Nasdaq indeks 2,8 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 5.728 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,18 posto, na 6.404 boda, a pariški CAC 0,22 posto, na 3.321 bod.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

microsoft, ibm, general electric, s&p 500, nasdaq, wall street dow jones, google