A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fred-matic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ministar Predrag Fred Matić izliječio PTSP pa si smanjio invalidninu za 1100 kn | Politika+
Hrvatska

NEVJEROJATAN POTEZ: Ministar Predrag Fred Matić izliječio PTSP pa si smanjio invalidninu za 1100 kn

Otkako radim nemam PTSP, pa sam smatrao obvezom da stanem pred komisiju, kaže ministar branitelja.

FOTO: Predrag Fred Matić
Piše: PolitikaPlus

Upravo u vrijeme dok su pojedini zastupnici u Hrvatskom saboru zamrznuli svoje mandate na jedan dan kako bi ostvarili pravo na povlaštene mirovine, stigla je pomalo nevjerojatna, informacija da je ministar branitelja Predrag Matić Fred zatražio da mu se smanji invalidnost, a time i mjesečna naknada.

 

'U tome mi je uvelike pomogao moj tadašnji angažman u Uredu predsjednika. Naime, nakon godinu i pol dana rada, osjećao sam se korisnim, normalnim građaninom, a ne bolesnikom.'

Ta se informacija ispostavila točnom, što je jučer potvrdio i ministar te objasnio okolnosti koje su dovele do te odluke. Donio ju je još u vrijeme dok je – volonterski – obavljao funkciju savjetnika predsjednika Ive Josipovića.

– Istina, ljetos sam osjetio da više nema osnove za moju invalidnost pa sam smatrao da je pošteno da to i prijavim. Naravno, riječ je o PTSP-u, a ja sam uvidio da sam po toj osnovi ozdravio i da mi ne treba invalidnina, piše Večernji list.

 

- U tome mi je uvelike pomogao moj tadašnji angažman u Uredu predsjednika. Naime, nakon godinu i pol dana rada, osjećao sam se korisnim, normalnim građaninom, a ne bolesnikom, pa sam, sukladno zakonu, najprije obavio liječnički pregled i potom izišao pred povjerenstvo koje je potvrdilo da postoje opravdani razlozi da se moja invalidnost s 80 posto smanji na 50 posto.

 

- Na taj način sam se svjesno i svojevoljno odrekao 1100 kuna, za koliko mi je umanjena invalidnina. Na to me nitko nije natjerao, taj je postupak jednostavno na tragu mojih životnih stavova – tumači ministar Predrag Matić Fred, koji je svojedobno izjavio u intervjuu "Večernjem listu" da PTSP u njemu izazivaju "generali bez ratišta" kao i oni koji kažu: "Nemojte me pitati za moj prvi zarađeni milijun".

 

Treba reći i to da ova, blago rečeno, neuobičajena gesta jednog dužnosnika, nije i prva te vrste koju je poduzeo. Riječ je o jedinom umirovljenom visokom časniku Hrvatske vojske koji se svojedobno pobunio što mu je mirovina prevelika.

Kada je ovom branitelju s Trpinjske ceste nakon izlaska iz Vukovara, potom i srpskih logora, ponuđena mirovina od 8500 kuna, odlučio je žaliti se na rješenje.

– Naravno da sam se žalio. Ako je moja plaća bila 7000 kuna, kako je moguće da mi mirovina iznosi 8500 kuna? Za mene je to bio čisti apsurd, pa sam tražio tri tisuće kuna manje, kako bi moja mirovina iznosila 5500 kuna, što sam smatrao pravednim – zaključio je ministar branitelja Predrag Matić Fred.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, ptsp, invalidnina, predrag fred matić