Hrvatska

REAKCIJE: Štefan Fuele o Hrvatskoj: To je apsolutno vrlo pozitivan korak

Upitan da komentira nisku izlaznost na referendum, Fuele je rekao da je to "stvar Hrvata, da je i nesudjelovanje izražavanje mišljenja".

FOTO: Štefan Fuele
Piše: PolitikaPlus/Hina

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravio je u ponedjeljak u Bruxellesu rezultate referenduma u Hrvatskoj, ističući da će Europska unija biti snažnija s Hrvatskom kao 28. članicom.

"To je apsolutno vrlo pozitivan korak", rekao je povjerenik Fuele, dodajući kako cijeni što su mnogi građani Hrvatske sudjelovali na referendumu, "bilo da su glasovali za ili protiv" i da su oni koji su glasovali za otvorili put za zadnje korake koje Hrvatska još mora učiniti dok ne postane punopravna članica.

Upitan da komentira nisku izlaznost na referendum, Fuele je rekao da je to "stvar Hrvata, da je i nesudjelovanje izražavanje mišljenja". "Ono što je najvažnije jest da su Hrvati imali mogućnost glasovati, svi su mogli donijeti odluku i za mene je najvažnije da je dvije trećine onih koji su izišli glasovalo za Hrvatsku u Europi, za jačanje EU-a s Hrvatskom kao punopravnom članicom".

Povjerenik za proširenje je istaknuo da je uspješan referendum otvorio put za ratifikaciju ugovora o pristupanju u Hrvatskoj i u zemljama članicama EU-a, dodajući da Hrvatska ima još posla do ulaska u EU 1. srpnja 2013. godine, što će Komisija pratiti kroz proces monitoringa.

Na pitanje očekuje li ikakve probleme tijekom procesa ratifikacije, referendum u nekoj od zemalja članica, Fuele je rekao da ih "ne očekuje", ali da misli da to nije "automatski, nego vrlo ozbiljan proces".

Komentirajući činjenicu da su hrvatski građani podržali ulazak svoje zemlje unatoč krizi koja potresa Uniju, Fuele je rekao da je "dvotrećinska većina dio odgovora" te da "proširenje nikada nije bilo problem, nego naprotiv dio rješenja i ulazak Hrvatske učinit će Europsku uniju još jačom".

Fuele je rekao da je pozitivan rezultat referenduma vrlo pozitivan signal i za Beograd i Prištinu i ostale glavne gradove na zapadnom Balkanu. "Nadam se da će te zemlje iskoristiti pozitivan poticaj stvoren uspješnom pripremom Hrvatske za članstvo u EU-u", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, hrvatska, Štefan Fuele