Hrvatska

MEDIJI: Slučaj Žikina dinastija: RTL poziva na ostavku Vijeća za medije

"Diskriminacija prema RTL-u: jer nikada do sada Vijeće niti jednog nakladnika nije tražilo emitiranje s prijevodom."

Piše: PolitikaPlus/RTL Hrvatska

Nakon što je Vijeće za elektroničke medije upozorilo da se svi filmovi na srpskom jeziku trebaju emitirati s prijevodom na hrvatski jezik te time prisililo RTL Televiziju da skine s programa 'Žikinu dinastiju', RTL Hrvatska se odlučila za pravnu bitku.

"Diskriminacija prema RTL-u: jer nikada do sada Vijeće niti jednog nakladnika nije tražilo emitiranje s prijevodom."

Kako navode iz RTL-s, pozivaju članove Vijeća za elektroničke medije da podnesu ostavku zbog nepoštivanja zakona kojeg bi trebali provoditi, nestručnosti, pristranosti te donošenja štetnih i protuzakonitih odluka.


Podsjećaju da su u petak primili upozorenje Vijeća za elektroničke medije iz kojeg proizlazi da se svi filmovi na srpskom jeziku trebaju emitirati sa prijevodom na hrvatski jezik. Vijeće je svoje upozorenje obrazložilo odredbama Zakona o elektroničkim medijima i time prekinulo dosadašnju pozitivnu praksu u hrvatskim medijima prema kojoj se filmovi ili serije na srpskom jeziku nisu prevodili. Navedeno očigledno ukazuje na diskriminatorno postupanje prema RTL-u, jer nikada do sada Vijeće niti jednog nakladnika nije tražilo emitiranje s prijevodom.


"RTL namjerava poduzeti sve raspoložive pravne korake protiv Vijeća za elektroničke medije jer je kontinuiranim neprofesionalnim postupanjem i pristranim odlukama, poput ove o "Žikinoj dinastiji", unatrag 9 mjeseci tri puta donijelo slične vrlo proizvoljne i diskriminatorne opomene protiv RTL-a čime nam danas prijeti mogućnost gubitka koncesije. Konačno, zbog ozbiljnih sumnji na sukob interesa predsjednika Vijeća, Zdenka Ljevaka, RTL traži od nadležnih tijela da ga se razriješi dužnosti," navode uz RTL-a.


 

Vijeće za elektroničke medije podsjetilo je RTL televiziju da su sadržaje koji su na nekom stranom jeziku dužni prevoditi na hrvatski. Razlog takvom naputku je žalba koju je tom Vijeću uputio jedan građanin nezadovoljan što je RTL nedavno prikazivao srpski filmski serijal »Tesna koža« bez hrvatskih titlova.


Zakon o elektroničkim medijima u članku 4. propisuje da su »pružatelji medijskih usluga dužni objavljivati program na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu ili u prijevodu na hrvatski jezik«.

Kako je u petak objašnjavao predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak, morali su reagirati i skrenuti pažnju RTL-u na njihove zakonske obveze.

»Ali, jednako tako svjesni smo da je ovaj Zakon neprecizan i da bi ga trebalo redefinirati«, ističe Ljevak koji nije htio govoriti o eventualnim sankcijama za spomenutu televizijsku kuću u slučaju da zanemari njihov naputak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdenko ljevak, žikina dinastija, vijeće za elektroničke medije, rtl hrvatska