A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/labudje%20jezero%20hnk%20zagreb.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Labuđe jezero' 400. put na pozornici HNK Zagreb | Politika+
Kultura

OKRUGLA IZVEDBA: 'Labuđe jezero' 400. put na pozornici HNK Zagreb

"Labuđe jezero" prvi je put na zagrebačkoj pozornici postavljeno 1921. u koreografiji Margarete Froman i režiji Branka Gavelle.

FOTO: HNK Zagreb
Piše: PolitikaPlus/Hina

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u srijedu 25. siječnja 400. put će biti izvedeno najpopularnije djelo svjetskih baletnih pozornica "Labuđe jezero" Petra Iljiča Čajkovskog.

Balet se na zagrebačkoj pozornici danas izvodi u koreografiji Dereka Deana, a 25. siječnja ulogu Odette/Odilije plesat će Erina Takanashi, princa Siegfrieda Dmitrij Timofejev, a Rotbarta Svebor Sečak, dok će orkestrom ravnati Dian Tchobanov, stoji na mrežnim stranicama zagrebačkog HNK.

Najizvođeniji balet zagrebačke scene nekoliko je puta premijerno postavljan u koreografijama različitih autora, ali je svaka od prikazanih predstava sadržavala i dijelove koreografskoga originala Mariusa Petipaa i Leva Ivanova za praizvedbu u Boljšom teatru 1877.

"Labuđe jezero" prvi je put na zagrebačkoj pozornici postavljeno 1921. u koreografiji Margarete Froman i režiji Branka Gavelle, a prikazani su samo II. i IV. čin, dok je druga premijera baleta 1940. u koreografiji i režiji Margarete Froman prikazala izvedbu cijeloga baleta.

Godine 1947. u koreografiji Oskara Harmoša izveden je samo II. čin, a 1962. godine u koreografiji i režiji Rostislava Vladimiroviča Zaharova prvi je put na zagrebačkoj sceni izvedena četveročinska verzija, kakva se prikazuje do danas. Njegova koreografija obnavljana je 1970. i 1978. godine, a zatim je koreografija Olega Danovskog izvođena i obnavljana tri puta 1985. 1995. i 2000. godine.

Dramaturška preinaka "Labuđeg jezera" u režiji i koreografiji Dinka Bogdanića premijerno je izvedena 2003. godine, dok se od 2007. godine do danas prikazuje taj balet u koreografiji i režiji Dereka Deanea.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

labuđe jezero, hnk zagreb