Mojbiz

EBRD: EBRD: Snižena prognoza rasta hrvatskog gospodarstva

Za Hrvatsku u ovoj godini prognozira realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u visini jedan posto, čime je gotovo prepolovila raniju procjenu.

Piše: PolitikaPlus

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u najnovijim gospodarskim prognozama za regiju objavila je za Hrvatsku u ovoj godini prognozira realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u visini jedan posto, čime je gotovo prepolovila raniju procjenu. U sklopu bančinih projekcija iz listopada, za Hrvatsku je u 2012. bio prognoziran rast u visini 1,9 posto, prenosi HRT.

Za hrvatsko gospodarstvo u prošloj godini u EBRD-u sada procjenjuju da je poraslo za 0,3 posto, nasuprot očekivanih 0,5 posto. EBRD ocjenjuje da je hrvatsko gospodarstvo zapelo u fazi stagnacije, pa u ovoj godini rast najvjerojatnije neće premašiti jedan posto, s tim da postoje izraziti rizici na daljnje slabljenje. Među pozitivnim čimbenicima u srednjem roku u EBRD-u izdvajaju potpisivanje sporazuma o pristupanju EU-u i realne izglede pristupanja u puno članstvo sredinom 2013.

Prognoza rasta snižena je i za regiju srednje Europe i baltičkih država u koju EBRD svrstava Hrvatsku, koja sada može očekivati prosječan rast od 1,4 posto, niži u usporedbi s 1,7 posto prognoziranih u listopadu. U prošloj godini regija je prema bančinim procjenama ostvarila gospodarski rast od 3,4 posto.

EBRD je snizio prognoze gospodarskog rasta i za jugoistočnu Europu, kao i za istočnu Europu i kavkasku regiju. Upozorio je da bi dodatno pogoršanje uvjeta u eurozoni moglo izazvati izrazite negativne učinke na cijelu regiju EBRD-a, te poziva na koordinirani odgovor svih sudionika kako bi se ograničio učinak krize eurozone u istočnoj Europi.

Ukazuju na vrlo slabe realne kredite, ili čak njihov pad od kraja ljeta u većem dijelu srednje i jugoistočne Europe. Po izrazitoj slabosti ističu se Hrvatska, Estonija, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Makedonija.

Upozoravaju nadalje da se u trećem tromjesečju prošle godine prvi put od 2009. preokrenuo trend priliva kapitala koji se sada počeo povlačiti iz regije. U banci ne očekuju da će se takva situacije ove godine promijeniti s obzirom na oskudnost kapitala i visoke rizike u zapadnoj Europi. Ukazuju također da zapadnoeuropske banke od jeseni smanjuju zaduženost u većini novih zemalja EU-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, ebrd, gospodarstvo, prognoza rasta