A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/janez-jansa-013.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Janša sebe vidi kao premijera: Najavio uspostavu koalicije! | Politika+
Regija

SLOVENIJA: Janša sebe vidi kao premijera: Najavio uspostavu koalicije!

"Očekujem da će sve stranke potpisati sporazum i da će ga se držati"

Piše: P/H

Pet slovenskih parlamentarnih stranaka potpisat će u srijedu koalicijski ugovor o novoj vladi i za njenog mandatara predložiti Janeza Janšu, rekao je u utorak Janša.

"Očekujem da će sve stranke potpisati sporazum i da će ga se držati", rekao je Janez Janša novinarima u utorak na večer nakon sastanka vodstva svoje stranke.

Na sastanku je potvrđen ulazak u koalicijski ugovor njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) sa Slovenskom pučkom strankom (SLS), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS), Građanskom listom Gregora Viranta i kršćansko narodnom strankom Nova Slovenija (NSI).

Na pitanje očekuje li iznenađenja i da li bi predsjednik države Danilo Tuerk u srijedu mogao predložiti nekog drugog za mandatara vlade Janša je novinarima odgovorio da predsjednik nije obavio dodatne konzultacije sa strankama temeljem kojih bi mogao predložiti nekog drugog za mandatara s potrebnom parlamentarnom većinom.

Janša zato smatra da će zajednička kandidatura pet stranaka kojim njega predlažu za mandatara uspjeti i da će za premijera nove vlade biti izabran na izvanrednom zasjedanju parlamenta u subotu.

Stranke koje namjeravaju ući u koaliciju koju bi vodio Janša u parlamentu imaju 50 zastupnika od 90 koliki je njegov pun sastav.

Janša namjerava voditi vladu koja bi omogućila da Slovenija idućih godina ostvaruje brži ekonomski razvoj od prosjeka Europske unije, otvarati nova radna mjesta, ali ujedno izvršiti i financijsku stabilizaciju države, te smanjiti zaduživanje.

No, Janša je rekao da su procjene kako bi ta vlada već ove godine trebala ostvariti proračunske uštede od 800 milijuna eura preuranjene i još neusklađene s koalicijskim partnerima iako se takav iznos spominje u nacrtu koalicijskih dokumenata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JANEZ JANŠA, SLOVENIJA