Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Azijske burze porasle, euro i dalje iznad 1,30 USD

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, što se zahvaljuje odličnim poslovnim rezultatima Applea.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,2 posto, a više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Australiji.

 

U Hong Kongu i Šangaju ni danas se zbog kineske Nove godine ne radi, dok su burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Singapuru ojačali između 0,1 i 0,9 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,4 posto. Među najvećim je dobitnicima jutros tehnološki sektor, jer su ulagače ohrabrili rekordni kvartalni poslovni rezultati Applea. Čista dobit tog tehnološkog lidera iznosila je u posljednjem lanjskom tromjesečju oko 13 milijardi dolara, ili 13,8 dolara po dionici, znatno iznad očekivanih 10 dolara po dionici.

 

Europska dužnička kriza svakodnevno poziva na oprez, no danas je u fokusu Fed. Vjerojatno će središnja banka najaviti nastavak labave monetarne politike i rekordno niskih kamatnih stopa, što bi moglo oslabiti dolar

U proteklom kvartalu Apple je prodao 37 milijuna iPhonea i 15,4 milijuna iPad tableta, dvostruko više nego u istom razdoblju godinu dana prije. Ti su rezultati potaknuli cjelokupni tehnološki sektor, pa je cijena dionice južnokorejskog LG Electronicsa porasla 3,5, a Hynix Semiconductora 1,3 posto. Snažno su jutros porasle i cijene dionica japanskih izvoznika, zahvaljujući slabljenju jena, zbog čega njihovi proizvodi postaju konkurentniji na svjetskom tržištu. Dionice Honde, Mitsubishia, Sonya i Bridgestonea poskupile su više od 4 posto.

 

I to, premda najnoviji podaci pokazuju da je Japan prošle godine zabilježio prvi trgovinski deficit od 1980. godine. No, ulagače i dalje zabrinjava situacija u Grčkoj jer je ponovno došlo do zastoja u pregovorima između tamošnje vlade i kreditora o uvjetima restrukturiranja grčkih dugova.

 

Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas, nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke Feda objaviti priopćenje o monetarno-kreditnoj politici koju kane voditi u idućem razdoblju. „Europska dužnička kriza svakodnevno poziva na oprez, no danas je u fokusu Fed. Vjerojatno će središnja banka najaviti nastavak labave monetarne politike i rekordno niskih kamatnih stopa, što bi moglo oslabiti dolar“, kaže Junya Tanase, strateg u banci JPMorgan Chase. U međuvremenu, dolar je na valutnim tržištima ponešto ojačao. U odnosu na japansku valutu, njegov je tečaj skočio s jučerašnjih 77 na 77,80 jena.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 1,3030 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 100,25 na 101,50 jena. Nakon što je jučer pala za 60-ak centi, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 99 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOKIJSKA BURZA, DIONICE, AZIJSKE BURZE, SVJETSKA TRŽIŠTA, MSCI