Kultura

PANIKA PRIJE OI: Muzikolozi otkrili: Marseljeza najpjevnija himna, britanska najteža

Nacionalne himne mogu biti pravi izazovi za pjevanje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanska himna "God Save the Queen" tako je teška za pjevanje da bi mogla loše zvučati na Olimpijskim igrama u Londonu, strahuju autori studije koja francusku Marseljezu stavlja na prvo mjesto po lakoći pjevanja među nacionalnim himnama.

Dvoje muzikologa, Amerikanka Alisun Pawley i Nijemac Daniel Muellensiefen, oboje zaposlenih na britanskim sveučilištima, usporedili su nacionalne himne šest zemalja na zahtjev producenata glazbene komedije "Sing-a-long-a-Grease".

Nacionalne himne mogu biti pravi izazovi za pjevanje, poput američke "The Star Spangled Banner", pretposljednje na listi zbog težine izvedbe.

"Mislim da se nijednoj zemlji neće svidjeti rezultati naše studije, osim Francuzima", priznala je muzikologinja Alisun Pawley.

Zarazna melodija Marseljeze i činjenica da je ljudi mogu pjevati punim plućima bez bojazni da će se zabuniti i "falšati" razlozi su njezine popularnosti, piše u studiji.

Marseljeza je u lakoći pjevanja pobijedila ispred australske himne, njemačke, kanadske, američke i, najteže od svih, britanske. Ovo dvoje muzikologa himne je uspoređivalo po trideset glazbenih faktora, od vokalnih raspona, duljine fraza do "privlačnosti" za zborno pjevanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

olimpijske igre, himna, marseljeza